Διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings.
Η εταιρεία κατέταξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ως ένα από τα κράτη που μόλις είχε εξετάσει χωρίς να εκδώσει καμία ανάλυση.
ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι
Η χώρα εξακολουθεί να αξιολογείται στο BBB, ή δύο βαθμίδες πάνω από τα σκουπίδια, με μια σταθερή προοπτική που σηματοδοτεί ότι δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης.
Αυτή ήταν η πρώτη στις φετινές αξιολογήσεις μεγάλων εταιρειών αξιολόγησης για το πιστωτικό καθεστώς της Ιταλίας μετά την σιωπηρή αναγνώριση της κυβέρνησης αυτόν τον μήνα ότι οι προσπάθειές της για κούρεμα χρέους όχι μόνο έχουν σταματήσει, αλλά φαίνεται ότι πιθανό να αντιστραφούν.
Η απόφαση της S&P κρατά την Ιταλία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά από μια περίοδο ηρεμίας για τη χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Νωρίτερα φέτος, η επιπλέον απόδοση που καταβλήθηκε για το ιταλικό χρέος έναντι του γερμανικού έπεσε σε χαμηλό δύο ετών.
Αυτό αντανακλά εν μέρει τον περιορισμό των δημόσιων οικονομικών από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2022η Μελόνι, ενώ όλα ακολουθούν μια λεπτή γραμμή που επιτρέπει ακόμα κάποια δημοσιονομική χαλάρωση.
Η στρατηγική έχει αποδώσει μέχρι τώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, με την Moody’s να απομακρύνει την απειλή του να υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία σε σκουπίδια.
Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ
Ωστόσο, η δημοσιονομική θέση της Ιταλίας έχει διαβρωθεί από τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων και την οικονομική αδυναμία σε χώρες όπως η Γερμανία.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε τη δική του πρόβλεψη ότι η περίοδος μείωσης του χρέους μετά την πανδημία έχει λήξει για τη χώρα, με τον δανεισμό τώρα να αυξάνεται την επόμενη μισή δεκαετία.
Οι πρόσφατα δημοσιευμένες προβλέψεις της κυβέρνησης αναγνώρισαν επίσης μια αλλαγή κατεύθυνσης. Υποδεικνύουν ότι το χρέος της Ιταλίας θα κορυφωθεί στο 139,8% του ΑΕΠ το 2026, ενώ το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα ξεπεράσει το 140% το επόμενο έτος.
Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίστηκαν σε πολύ πιο ευνοϊκές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1%, σε σύγκριση με 0,6% που προβλέπουν τόσο η Τράπεζα της Ιταλίας όσο και πολλοί οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα.
Latest News
Κίνησε-έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία