Ένα σενάριο που η διαπραγμάτευση μετοχών δεν θα σταματά ποτέ, δηλαδή να είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου επί και τις επτά ημέρες της εβδομάδας εξετάζει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει ερευνά τους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με τα πλεονεκτήματα της συνεχούς διαπραγμάτευσης και να γίνει το πρώτο χρηματιστήριο 24/7.

Η έρευνα του NYSE, μέρος του Intercontinental Exchange, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα ανάλυσης δεδομένων και όχι από τη διοίκησή του, αλλά υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για συναλλαγές όπως η Nvidia ή η Apple κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το θέμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, εν μέρει από τη λειτουργία 24/7 της διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων και την άνοδο της δραστηριότητας των λιανικών επενδυτών που ωθήθηκε αρχικά από τα lockdown πανδημίας του κορωνοϊού.

Η διαπραγμάτευση μετοχών άλλωστε κατά γενική ομολογία υστερεί σε έναν κόσμο όπου άλλες μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ομολόγων, των βασικών νομισμάτων και των κορυφαίων χρηματιστηριακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, μπορούν να διαπραγματεύονται όλο το εικοσιτετράωρο από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Αρκετοί χρηματιστές λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Robinhood και Interactive Brokers, προσφέρουν πλέον 24ωρη ημερήσια πρόσβαση σε μετοχές των ΗΠΑ με συναλλαγές είτε προσαρμοσμένες με τις εσωτερικές τους συμμετοχές είτε πραγματοποιούνται μέσω ενός τόπου διαπραγμάτευσης “dark pool”, όπως η Blue Ocean, όπου οι μετοχές διαπραγματεύονται συχνά με Ασιάτες μικροεπενδυτές κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

Ρυθμιστικά εμπόδια

Μια ολονύκτια διαπραγμάτευση, ωστόσο, θα ήταν μια σταδιακή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η διαπραγμάτευση λόγω της βαριάς ρυθμιστικής εποπτείας τους σε σύγκριση με τις σκοτεινές δεξαμενές (dark pools). Τα χρηματιστήρια εποπτεύονται απευθείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ελέγχονται για τη σταθερότητα και την ασφάλειά τους, καθώς και για την ανάγκη έγκρισης για τροποποίηση τυχόν κανόνων.

Οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια αποτελούν επίσης μέρος της ενοποιημένης «ταινίας» – της επίσημης καταγραφής – των τιμών συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι η νυχτερινή δραστηριότητα είναι πιο πιθανό να δώσει τον πρώιμο τόνο για τις κανονικές συναλλαγές.

Η επιτροπή που επιβλέπει τη συγκεντρωτική ταινία έχει αρχίσει να συνεδριάζει, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για να εξετάσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μετάβαση στην 24ωρη διαπραγμάτευση — συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα πρέπει να αναλάβει το κόστος. Τα γραφεία συμψηφισμού, τα οποία βοηθούν στη διευθέτηση των συναλλαγών, λειτουργούν επίσης εντός καθορισμένων ωρών.

Σε αυτό το μέτωπο, η έρευνα του NYSE ρώτησε τους ερωτηθέντες εάν πίστευαν ότι η 24ωρη διαπραγμάτευση πρέπει να πραγματοποιείται τα Σαββατοκύριακα καθώς και κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας πέντε ημερών, πώς θα πρέπει να προστατεύονται οι επενδυτές από τις διακυμάνσεις των τιμών και πώς οι ερωτηθέντες θα στελέχωσαν οποιαδήποτε ολονύκτια συνεδρίαση.

Ρώτησε επίσης εάν οι άνθρωποι συμφωνούν ότι «ο χρόνος που αφιερώνεται για τις ολονύχτιες συναλλαγές θα ήταν καλύτερα να αφιερωθεί σε κανονικές συναλλαγές σε ώρες αγοράς».

Η έρευνα έρχεται καθώς η start-up 24 Exchange, που υποστηρίζεται από το hedge fund Point72 του Steve Cohen, αναζητά την έγκριση της SEC για να ξεκινήσει το πρώτο 24ωρο χρηματιστήριο. Η κατάθεση είναι η δεύτερη προσπάθεια για το 24X, το οποίο απέσυρε πρόταση πέρυσι για λειτουργικά και τεχνικά θέματα.

Μικρές μετοχές, μεγάλα προβλήματα

Το θεσμικό ενδιαφέρον για διαπραγμάτευση όλο το 24ωρο έχει μειωθεί λόγω της σχετικά χαμηλής ρευστότητας που προσφέρεται και των ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο διακανονισμού, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Οι τρέχουσες προσφορές overnight συναλλαγών επιτρέπουν μόνο στους εμπόρους λιανικής να υποβάλλουν παραγγελίες “ορίου” όπου δηλώνουν την τιμή στην οποία θα αγόραζαν ή θα πουλούσαν. Εάν αυτό δεν εκπληρωθεί, η παραγγελία λήγει, απλήρωτη, το επόμενο πρωί.

«Υπάρχει ζήτηση για 24ωρη διαπραγμάτευση, αλλά δεν είναι απαραίτητα από ολόκληρη την αγορά», είπε ένας θεσμικός trader, ο οποίος προειδοποίησε ότι η βασική στελέχωση θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο