Τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να μονοπωλήσουν ξανά το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά την επόμενη εβδομάδα στη Wall Street, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή – κατά την οποίαν ωστόσο οι αγορές θα είναι κλειστές καθώς θα πρόκειται για τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών – αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) των ΗΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν το δείκτη S&P 500 στις 6.000

Η εν λόγω έκθεση θα αποτυπώσει την πορεία του «πυρήνα» του πληθωρισμού, που αναμένεται να δείξει ότι οι αυξήσεις τιμών σε μηνιαία βάση μετριάστηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Κατά τα λοιπά, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν και τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στο πεδίο των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων, δεν αναμένονται κάποιες βαρύνουσας σημασίας ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Fed αύξησε τις προσδοκίες της για την οικονομική ανάπτυξη το 2024, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν αναλυτές, «οι σημαντικές ανοδικές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης δεν οδήγησαν σε ανάλογη μείωση της ανεργίας ή σε σημαντικά σταθερότερο πληθωρισμό. Παρά την πρόβλεψη για πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη, η Fed θεωρεί ότι η τάση αποπληθωρισμού παραμένει σε ισχύ.»

Χαμηλό το ενδιαφέρον για νέες IPOs

Ενθαρρυντικά για τους επενδυτές υπήρξαν και τα σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε ότι τα επιτόκια είναι πιθανότατα στο ανώτατο σημείο για τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης. Την Τετάρτη πάντως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλότερο επίπεδο 22 ετών, από 5,25% έως 5,5%, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για τους καταναλωτές υποδεικνύουν συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Όσον αφορά τα βαρύνουσας σημασίας στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός που αποτυπώνεται στον δείκτη PCE θα καταγράψει τον Φεβρουάριο αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναφορικά με τις κινήσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναλυτές θέτουν το ερώτημα εάν και σε ποιον βαθμό η IPO του Reddit, η διαπραγμάτευση της μετοχής του οποίου ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη, θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου δημόσιων εγγραφών. Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η χαμηλή αποτίμηση που έλαβε τόσο το Reddit όσο και η Maplebear, μητρική της Instacart η οποία λειτουργεί υπηρεσίες delivery ειδών παντοπωλείου, θα αποθαρρύνουν άλλες εταιρείες, καθιστώντας τες απρόθυμες να δοκιμάσουν μια είσοδο στο NYSE.

Το σήμα του Πάουελ για τις μειώσεις επιτοκίων

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση τόνισε την πρόθεση να μειωθούν τα επιτόκια πριν το τέλος του 2024 με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις.

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας βρίσκεται πιθανότατα στο ανώτατο σημείο του σε αυτό τον  κύκλο και ότι αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίζουμε την πολιτική συγκράτησης κάποια στιγμή φέτος» είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε την δέσμευση των μελών της Επιτροπής να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, όταν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και στην ισχύ της αγοράς εργασίας. «Η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τους στόχους της διπλής μας εντολής. Ο πληθωρισμός έχει
μειωθεί σημαντικά, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, και αυτά είναι πολύ καλά νέα. Αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχής πρόοδος στη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιος.

Ο πληθωρισμός

Αναφέρθηκε στην πορεία του πληθωρισμού είπε ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2024.

«Ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά κατά το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας των 2%. Οι εκτιμήσεις με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός PCE  αυξήθηκε κατά 2,5% κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Φεβρουάριο και ότι, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός  PCE αυξήθηκε κατά 2,8%. Μακροπρόθεσμα οι προσδοκίες φαίνεται να παραμένουν καλά εδραιωμένες, όπως αποτυπώνεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνών του νοικοκυριών, επιχειρήσεων και προβλέψεων, καθώς και σε μετρήσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η διάμεση πρόβλεψη στο SEP για τον συνολικό πληθωρισμό PCE πέφτει σε 2,4% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος,
και 2» το 2026.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων το πρώτο δίμηνο του έτους που κινήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο είπε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν αισθάνονται ότι αλλάζει η πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού, απλά δεν είναι γραμμική η αποκλιμάκωση.

«Νομίζω ότι δεν έχουν αλλάξει πραγματικά τη συνολική ιστορία, η οποία είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς τα κάτω σε έναν μερικές φορές ανώμαλο δρόμο προς το 2%» είπε «Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτά τα δεδομένα των δύο μηνών, ούτε να τα αγνοήσουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street