Οι εισαγγελείς του Μανχάταν κατηγόρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ψεύδεται «ξανά και ξανά» σχετικά με πληρωμές που έγιναν τις ημέρες πριν από τις εκλογές του 2016 για να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση ισχυρισμών για εξωσυζυγική σχέση με ηθοποιό πορνό, καθώς ξεκίνησαν οι εναρκτήριες αγορεύσεις στην πρώτη ποινική δίκη εναντίον πρώην προέδρου των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι FT.

Δολάριο: Πόσο απειλείται ο παγκόσμιος ρόλος του σε περίπτωση εκλογής Τράμπ

Ο 77χρονος «ενορχήστρωσε ένα εγκληματικό σχέδιο για να διαφθείρει τις προεδρικές εκλογές του 2016», είπε ο βοηθός εισαγγελέας Μάθιου Κολάντζελο στους επτά άνδρες και πέντε γυναίκες που επιλέχθηκαν για να αποφασίσουν την υπόθεση. Ο Τραμπ συνέχισε να «καλύπτει» τις συναλλαγές επειδή «ήθελε να αποκρύψει την εγκληματική συμπεριφορά του και άλλων», πρόσθεσε ο Κολάντζελο.

Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του δικαστηρίου και των εισαγγελέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατήγγειλε για άλλη μια φορά την υπόθεση ως κυνήγι μαγισσών καθ’ οδόν προς την αίθουσα του δικαστηρίου το πρωί της Δευτέρας. «Αυτό γίνεται ως παρέμβαση στις εκλογές, όλοι το γνωρίζουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο το 2024.

Καθισμένος στο τραπέζι της υπεράσπισης στην αίθουσα του δικαστηρίου, κοίταξε σιωπηλά τον δικαστή και τους ενόρκους κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων δηλώσεων, αλλά δεν συνάντησε το βλέμμα του εισαγγελέα Alvin Bragg, ο οποίος έφερε την υπόθεση.

Η έναρξη της δίκης έρχεται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αφότου ο Μπραγκ άσκησε την πρώτη ποινική δίωξη εναντίον ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Τραμπ για φερόμενη συγκάλυψη πληρωμών ύψους 130.000 δολαρίων που έγιναν πριν από τις εκλογές του 2016 για να εξαγοράσει τη σιωπή ενός ηθοποιού πορνό που ισχυρίστηκε ότι είχε μια σύντομη σχέση με τον σταρ του ριάλιτι μια δεκαετία πριν.

Η εξαγορά της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας αγόρευσης της κατηγορούσας αρχής, ο Κολάντζελο περιέγραψε λεπτομερώς πώς ο Τραμπ και ο στενός κύκλος του φέρεται να ανέπτυξαν μια στρατηγική «σύλληψης και θανάτωσης» για να εξαγοράσουν τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, η οποία απειλούσε να βγει στον Τύπο με την ιστορία της για το πώς είχε μια δοκιμή με τον τότε τηλεοπτικό αστέρα του ριάλιτι το 2006 – μια συνάντηση που ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε.

Η Ντάνιελς πληρώθηκε 130.000 δολάρια μετά τη δημοσίευση της ταινίας Access Hollywood, στην οποία ο Τραμπ ακούγεται να καυχιέται ότι άρπαξε τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Προκάλεσε πανικό στην εκστρατεία του μόλις ένα μήνα πριν από την ψηφοφορία του 2016, προσθέτοντας στην επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί η αποκάλυψη μιας ιστορίας για τις απιστίες του, είπε ο Colangelo στους ενόρκους.

«Αυτή ήταν μια σχεδιασμένη, συντονισμένη, μακρόχρονη συνωμοσία . . . για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί μέσω παράνομων δαπανών», δήλωσε ο Κολάντζελο για τις πληρωμές. «Ήταν εκλογική νοθεία, καθαρά και απλά».

Όπως κάθε κατηγορούμενος, ο Τραμπ υποχρεούται να παρίσταται καθημερινά σε αυτό που αναμένεται να είναι μια δίκη έξι εβδομάδων, μια απαίτηση που έχει παραπονεθεί ότι θα περιορίσει την εκστρατεία του πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το δικαστήριο θα διακόψει τις Τετάρτες εάν η υπόθεση προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο δικαστής Juan Merchan την περασμένη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, 12 ένορκοι και έξι αναπληρωματικοί επιλέχθηκαν από μια ομάδα σχεδόν 200 Νεοϋορκέζων από τον δήμο του Μανχάταν, οι οποίοι ελέγχθηκαν προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι δεν έτρεφαν ανυπέρβλητη προκατάληψη προς τον Τραμπ. Όλοι δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι στην απόφαση για τα γεγονότα της υπόθεσης, αν και ορισμένοι εξέφρασαν αποστροφή για τις πολιτικές και την προσωπικότητά του.

Η υπόθεση απόκρυψης χρημάτων είναι η πρώτη εναντίον του Τραμπ που παραπέμπεται σε δίκη, αλλά ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις σε τρία διαφορετικά δικαστήρια για τις φερόμενες προσπάθειές του να ματαιώσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές του 2020 και για τη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Δεν είναι σαφές πότε οι άλλες ποινικές υποθέσεις θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Ο λόγος στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά αστικών διαδικασιών και ασκεί έφεση κατά μιας απόφασης για αστική απάτη ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων που επιδικάστηκε στον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης νωρίτερα φέτος.

Ένα άλλο ορόσημο στις νομικές δυσκολίες του Τραμπ θα επιτευχθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακούσει επιχειρήματα σχετικά με το αν μπορεί να διεκδικήσει προεδρική ασυλία για πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ότι έλαβαν χώρα ενώ ήταν στην εξουσία.

Το αποτέλεσμα αυτής της αμφισβήτησης δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της Νέας Υόρκης, η οποία έχει τεθεί υπό πολιτειακό και όχι ομοσπονδιακό δίκαιο. Ο Merchan έχει ήδη αρνηθεί αίτημα από την ομάδα του Tραμπ ότι ορισμένα tweets και δημόσια σχόλια που έγιναν ενώ ήταν στην εξουσία θα πρέπει να εξαιρεθούν από την υπόθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή