Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν που πρόκειται να αποτελέσουν μέρος ενός πακέτου εξωτερικής βοήθειας. Οι συγκεκριμένες κυρώσεις αναμένεται να περάσουν από τη Γερουσία εντός των επόμενων ημερών.

Η νομοθεσία θα διευρύνει τις κυρώσεις κατά του Ιράν ώστε να συμπεριλάβει ξένα λιμάνια, πλοία και διυλιστήρια που εν γνώσει τους επεξεργάζονται ή μεταφέρουν ιρανικό αργό πετρέλαιο κατά παράβαση των υφιστάμενων αμερικανικών κυρώσεων. Θα επεκτείνει επίσης τις λεγόμενες δευτερογενείς κυρώσεις ώστε να καλύψει όλες τις συναλλαγές μεταξύ κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιρανικών τραπεζών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αγορά πετρελαίου και προϊόντων που προέρχονται από πετρέλαιο.

Aνατροπή με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα [γράφημα]

Η νομοθεσία, η οποία πρόκειται να συμπεριληφθεί σε πακέτο 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει χρηματοδότηση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, πέρασε με ψήφους 360-58. Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι την υποστηρίζει.

Περίπου το 80% των περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που εξάγει καθημερινά το Ιράν αποστέλλεται σε ανεξάρτητα διυλιστήρια στην Κίνα, αναφέρει το Bloomberg.

Ενώ οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου – και να ανεβάσουν έως και κατά 8,40 δολάρια στην τιμή ενός βαρελιού αργού – περιλαμβάνουν επίσης προεδρικές εξουσίες παρέκκλισης, σύμφωνα με την ClearView Energy Partners, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να επιλέξει να επικαλεστεί αυτές τις αρχές, ακυρώνοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις τιμές- μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να μην το κάνει», έγραψε η ClearView σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απέρριψε τον Οκτώβριο μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι ΗΠΑ είχαν χαλαρώσει σταδιακά την επιβολή ορισμένων κυρώσεων στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο των προσπαθειών για διπλωματική προσέγγιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ