Αν και η συζήτηση για την εκθρόνιση του δολαρίου από την παγκόσμια ηγετική θέση του παραμένει καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και ο γεωπολιτικός κίνδυνος εντείνουν τις ανησυχίες για την επιρροή του, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις γι αυτό.

Το δολάριο ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ψαλίδισαν τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό θεωρείται μια υγιής αντίδραση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Αν οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι οι πληθωρισμός δεν είναι υπό έλεγχο θα αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ  και το νόμισμα θα υποχωρούσε καθώς και σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία κατέγραφε χαμηλές επιδόσεις.

Επιτόκια: Συναγερμός σε Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον – Τι αλλάζει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Ωστόσο σε αυτή την περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής πίεσης και έντονων μεταβολών στις αγορές το νόμισμα συνέχισε να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο ακόμα και όταν το Κογκρέσο απείλησε με χρεοκοπία των κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια των κρίσεων για το χρέος του 2021 και του 2023.

Ο πολέμιος Τραμπ

Πρόσφατα το Politico υποστήριξε ότι σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ η κυβέρνηση του θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση του δολαρίου για μειώσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα συν τους δασμούς που είχε επιβάλει στην προηγούμενη θητεία. Οι FT υποστηρίζουν ότι η επανάληψη των νομισματικών πολέμων των δεκαετιών του 2000 και του 2010 δεν θα είναι αποτελεσματικοί για τη μείωση των ελλειμμάτων και δεν θα υπονομεύσουν τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου στη χρηματοδότηση των τραπεζών, στα συστήματα πληρωμών και στα αποθεματικά.

Στην πρώτη θητεία υπήρξαν κάποιες προσπάθειες να επέμβει στα νομίσματα των εμπορικών εταίρων, καθώς κατηγόρησε την Κίνα και το Βιετνάμ για χειραγώγηση των νομισμάτων τους χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Το δολάριο ενισχύθηκε συνολικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με την θεωρία τα νομίσματα είθισται να αυξάνονται ως απάντηση στην επιβολή εισαγωγικών δασμών, καθώς οι ονομαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες προσαρμόζονται για να αντισταθμίσουν τη μεταβολή της ανταγωνιστικότητας.  Έρευνα των οικονομολόγων Olivier Jeanne και Jeongwon Son ανέδειξε ότι το 2018-19 οι ΗΠΑ επέβαλαν νέους δασμούς ύψους 15% κατά μέσο όρο στις εισαγωγές τους από την Κίνα, αλλά το ρενμίνμπι υποτιμήθηκε κατά 7% έναντι του δολαρίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι δασμοί του Τραμπ ήταν υπεύθυνοι για το ένα πέμπτο της πραγματικής (δηλαδή σταθμισμένης ως προς το εμπόριο) ανατίμησης του δολαρίου και τα δύο τρίτα της πραγματικής πτώσης του ρενμίνμπι κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Επιπλέον θα είναι δύσκολο να εστιάσει η πολιτική στην αποδυνάμωση του νομίσματος, ιδίως αν η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλει νέους δασμούς που θα ενισχύσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία. Θα μπορούσε σε περίπτωση που θα αναλάμβανε τα ηνία της Federal Reserve και θα επέβαλε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ή θα δρομολογούσε μια νομισματική παρέμβασης μεγάλης κλίμακας.

Και πολιτικά η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μπορούσε να ζητήσει διεθνείς συνεργασίες, για να μην προχωρήσουν άλλες κυβερνήσεις σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων. Δεν το κατάφερε ο προκάτοχος του Μπάρακ Ομπάμα που είχε αναπτύξει καλύτερες διπλωματικές σχέσεις.

Πιο πιθανό είναι το σενάριο η κυβέρνηση Τραμπ να κάνει ζημιά στην οικονομία και στην αμερικανική κυβέρνηση για να αποδυναμωθεί τελικά η εμπιστοσύνη στο σύστημα που στηρίζει το δολάριο. Επιπλέον ένα πραγματικά δυσλειτουργικό Κογκρέσο θα μπορούσε πράγματι να αθετήσει τα κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης χρέους-ορίου, οπότε όλα τα στοιχήματα θα έχουν χαθεί – αν και τέτοια γεγονότα τείνουν να περιλαμβάνουν ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο που προσπαθεί να ασκήσει πίεση σε μια Δημοκρατική κυβέρνηση.

Αλλά είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πώς, εκτός από κάποιες μικρής κλίμακας διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες για την αποφυγή των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, το δολάριο παρέμεινε η προεπιλογή για τα χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές συναλλαγές αλλά και αποθεματικά παγκοσμίως.

Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται με πιο αργό ρυθμό, ωστόσο η Fed μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση χωρίς να υπάρξει νομισματική κρίση και μια κυβέρνηση Τραμπ όσο και να επιχειρήσει να «χειριστεί» τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να χρησιμοποιήσει τους δασμούς δύσκολα θα εκθρονίσει το δολάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Συνάλλαγμα