Αυξάνονται τα ποσοστά απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά ταυτοχρόνως αυξάνονται και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν σταθερά πάνω από τις 40.000 οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ, παρότι έχει βελτιωθεί αισθητά ο ρυθμός απονομής των συντάξεων που παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Συντάξεις: Στους 770.000 οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

«Τα τελευταία χρόνια έγινε μία τιτάνια προσπάθεια στον τομέα της απονομής συντάξεων και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κάτω από 23.000), αλλά και ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης», τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις

Παρά ταύτα στο τέλος Φεβρουαρίου οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων έφθαναν τις 42.011.

Τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ δείχνουν ότι οι 22.294 αιτήσεις (53,06%) είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή εκκρεμούν πάνω από τρείς μήνες, ενώ οι υπόλοιπες 19.717 υποβλήθηκαν εντός των τελευταίων 90 ημερών.

Πάντως η επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας μιλάει για συνέχιση των υψηλών ποσοστών αιτήσεων συνταξιοδότησης και κατά το τρέχον έτος. Μάλιστα εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 ο ετήσιος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων θα κυμαίνεται πάνω από τις 200.000 ατόμων. Αποδίδουν την συνεχή αυτή έκρηξη συνταξιοδοτήσεων στην αποχώρηση ηλικιών της γενιάς των γεννηθέντων τη δεκαετία του 1960, όταν καταγράφονταν υψηλός αριθμός γεννήσεων.

Ο ΕΦΚΑ

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι έχουν καταφέρει να ολοκληρώνουν κάθε μήνα ένα μεγάλο μέρος από το στοκ των εκκρεμοτήτων. Όμως οι νέες αιτήσεις που υποβάλλονται εξακολουθούν να κρατούν ψηλά τον αριθμό των εκκρεμοτήτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά το πρώτο δίμηνο ολοκληρώθηκαν 39.047 υποθέσεις, συνολικά (19.099 τον Ιανουάριο και άλλες 19.948 τον Φεβρουάριο). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απονομές του Φεβρουαρίου, αποτελούν το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα που έχει πετύχει ο ΕΦΚΑ, από το 2019 και μετά, κατά το συγκεκριμένο μήνα. Μόνο το Φεβρουάριο του 2022 είχε επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα με 22.831 απονομές.

Ταυτόχρονα όμως, τον ίδιο χρονικό διάστημα, υποβλήθηκαν 35.451 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης (17.542 τον Ιανουάριο και άλλες 17.909 τον Φεβρουάριο).

Η βελτίωση του ρυθμού απόδοσης των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ φαίνεται από το στοιχείο που δείχνει ότι κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ολοκληρωμένες αιτήσεις ήταν περισσότερες κατά 3.596, σε σχέση με τις νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ασφαλιστικό φορέα.

Πάντως, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023, ένα χρόνο μετά έχουν υποβληθεί 5.981 περισσότερες νέες αιτήσεις (35.451 φέτος, αντί για 29.470 πέρσι), καταδεικνύοντας την δυσκολία του εγχειρήματος για την πλήρη εξάλειψη των εκκρεμοτήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax