Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινούνταν μερικώς ανοδικά την Τρίτη με την αγορά να αφομοιώνει τα μικτά στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI), τα οποία δεν έδωσαν καμία νέα ένδειξη για το πόσο γρήγορα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού. Η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της σε σχεδόν ένα χρόνο, έδειξε η προκαταρκτική σύνθετη έρευνα PMI της HCOB, ωθούμενη από την ανάκαμψη στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης.

Αμαζόνιος: Πού κολλάει το «Amazonia bond»

Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε, με τον PMI να υποχωρεί στο 45,6 από 46,1, διατηρούμενος για 22ο συνεχόμενο μήνα κάτω από το όριο των 50 που υποδηλώνει επέκταση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βρέθηκε 2,52%. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμμένουν στο σχέδιό τους να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων, από το ιστορικό υψηλό, τον Ιούνιο, αν και οι προθέσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου είναι λιγότερο βέβαιες.

Πώς τιμολογούν οι αγορές χρήματος

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν περίπου 76 μονάδες βάσης νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ φέτος. Τη Δευτέρα τιμολογούσαν περίπου 72 μονάδες έως το τέλος του έτους. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με τις κινήσεις μετά τον Ιούνιο και να λάβει υπόψη τα μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αγορές τιμολογούσαν μόνο περίπου 40 μονάδες βάσης χαλάρωσης από τη Fed φέτος, έχοντας περιορίσει τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων δεδομένης της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και του πιο επίμονου πληθωρισμού σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ. Η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητου στις αλλαγές των προσδοκιών για τα επιτόκια της ΕΚΤ, παρέμεινε σταθερή στο 2,97%.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων, δείκτης της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, ήταν στις 215 μονάδες βάσης λίγο κάτω από το πιο διευρυμένο επίπεδό από το 2019 στις 220,9 μονάδες που έφτασε πρόσφατα.

Η απόδοση του 10ετους Ιταλικού ομολόγου κινούνταν ανοδικά στο 3,85% έναντι οριακά μειωμένης απόδοσης στο 3,46% της ελληνικής 10ετίας και οριακής επίσης μεταβολής στο 3,893% για την ελληνική 30ετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές