Εντείνονται οι πιέσεις για τη δημιουργία του πρώτου «Amazonia Bond», του ομολόγου για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότητα για επίτευξη μιας συμφωνίας φέτος αντιμετωπίζει τεχνικά εμπόδια και σκεπτικισμό.

Η Βραζιλία, η Κολομβία και ο Ισημερινός είναι μεταξύ μιας ομάδας εθνών που βρίσκονται σε συνομιλίες με αναπτυξιακές τράπεζες για τη δημιουργία ενός ειδικά υποστηριζόμενου πλαισίου για τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων χαμηλού κόστους χρηματοδότησης για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.

Το ομόλογο προτάθηκε πέρυσι από την Inter-American Development Bank και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Καλύπτοντας περισσότερα από 6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο Αμαζόνιος απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα και φιλοξενεί περισσότερο από το 10% όλων των γνωστών ζώων και φυτών, με την υψηλότερη πυκνότητα ειδών οπουδήποτε στη Γη.

«Θα ήταν μια σημαντική συναλλαγή ορόσημο για τίτλους που συνδέονται με τη φύση», δήλωσε στο Reuters, ο Arend Kulenkampff, διευθυντής του Sovereign Debt Hub που συνδέεται με τη βιωσιμότητα, μιας μη κερδοσκοπικής προσπάθειας για τον συντονισμό της πράσινης χρηματοδότησης, αναφερόμενος στον πιθανό αντίκτυπο της προσπάθειας.

Πολιτικές εκκλήσεις

Όπως αναφέρει το Reuters, το οποίο παρακολουθεί στενά την πρόοδο του εγχειρήματος αυτού, το ομόλογο της Αμαζονίας ευθυγραμμίζεται με την έκκληση των προέδρων της Βραζιλίας, της Κολομβίας και άλλων στη λεκάνη του Αμαζονίου προς τις πλούσιες χώρες να συμβάλουν περισσότερο στην προστασία των τροπικών δασών.

Ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Βραζιλίας για το κλίμα είπε στο Reuters ότι η αύξηση της χρηματοδότησης της πολυμερούς αναπτυξιακής τράπεζας (MDB) είναι βασική απαίτηση της προεδρίας της G20 φέτος και ενόψει των συνόδων κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο και στην πόλη Μπέλεμ του Αμαζονίου το 2025.

Το πόσα χρήματα μπορούν να προσφέρουν τα MDB και πόσο γρήγορα είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, καθώς οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, ενώ πολιτικά η Βραζιλία και η Κολομβία που φιλοξενεί τις συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ COP16, επιθυμούν και οι δύο να έχουν μια συμφωνία ορόσημο για να επιδείξουν τις προσπάθειές τους, ορισμένοι αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι για την ανάγκη να επισπεύσουν ένα νέο μέσο χρέους.

Οι αναδυόμενες οικονομίες πιέζουν όλο και περισσότερο ώστε ο κόσμος να βοηθήσει να δοθεί αξία στη διαχείριση τέτοιων κοινών πόρων, για παράδειγμα, δημιουργώντας πιστώσεις βιοποικιλότητας που θα μπορούσαν να πωληθούν σε άλλες χώρες ή εταιρείες για να συγκεντρώσουν χρήματα.

Δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος είπαν στο Reuters ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια εντός της κυβέρνησης της Βραζιλίας και ότι οποιαδήποτε πρόοδος, εάν επιβεβαιωθεί, δεν θα υπάρξει φέτος.

Διεθνές ενδιαφέρον

Το διεθνές ενδιαφέρον είναι ισχυρό, με μεμονωμένες κυβερνήσεις, όπως η Σουηδία, η Ιταλία και η Ισπανία να παρέχουν ήδη υποστήριξη, ανέφεραν τρεις πηγές. Στο μέλλον, άλλοι φορείς όπως η Τράπεζα Ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CAF) είναι πιθανό να εμπλακούν, πρόσθεσε μια πηγή.

Μεταξύ άλλων ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν είναι ο καθορισμός του τι θα πρέπει να θεωρείται νόμιμη χρήση των εσόδων των νέων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του αν θα επιτραπεί η δαπάνη σε πόλεις, δεδομένου ότι το 80% όσων ζουν στον Αμαζόνιο βρίσκονται σε αστικοποιημένα περιβάλλοντα.

Ενώ η Βραζιλία, η Κολομβία, ο Ισημερινός, η Γουιάνα, το Περού, η Βολιβία και το Σουρινάμ έχουν ήδη υπογράψει, η κοινή έκδοση ομολόγων δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένης της διαφορετικής οικονομικής κατάστασης κάθε κράτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green