Υπάρχει αρκετά μεγάλη «φούσκα» γύρω από τον τομέα της τεχνολογίας αυτή  την περίοδο. Αυτό είπε ο Νικολάι Τάνγκεν, CEO της Norges Bank Investment Management, που διαχειρίζεται το γιγαντιαίο κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, μιλώντας σήμερα Τρίτη στο CNBC, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μένει να φανεί πόσο μεγάλη είναι στα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα.

Τον χορό των ανακοινώσεων ανοίγει η Tesla σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς, μετά από τη βουτιά του Nasdaq Composite κατά 5,5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του τεχνολογικού δείκτη από τον Νοέμβριο του 2022, με την αγαπημένη των επενδυτών Nvidia να οδηγεί τις απώλειες.

Νορβηγία: Κέρδη μαμούθ 110 δισ. δολάρια για το κρατικό fund στο α΄ τρίμηνο του 2024

«Η χρήση κοινωνικής ψυχολογίας στις επενδύσεις είναι πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί εξετάζουμε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, πώς [λαμβάνονται] αμερόληπτες αποφάσεις, την όρεξη που υπάρχει για ρίσκο και ούτω καθεξής», είπε ο επικεφαλής της Norges Bank Investment Management (NBIM).

Και πρόσθεσε: «κοιτάζοντας τι μπορούμε να διαβάσουμε από την τρέχουσα αγορά, θα έλεγα ότι υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας. Το αν είναι πολύ μεγάλη ή όχι, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο – και υποθέτω ότι θα λάβουμε την απάντηση αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όταν θα έχουμε όλα αυτά τα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς πότε το νορβηγικό fund θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από εταιρείες ημιαγωγών όπως η Nvidia, ιδιαίτερα εν μέσω ανησυχιών για υπερπροσφορά, ο Νικολάι Τάνγκεν απάντησε: «Δεν έχω πολύ, πολύ ισχυρή αίσθηση για το αν η Nvidia είναι υπερτιμημένη. Είναι μια απίστευτη εταιρεία με εκπληκτική τεχνολογία, πραγματικά πρωτοπόρος όσον αφορά τον τομέα των τσιπ».

«Πιο προσεκτική ματιά»

Το Norwegian Government Pension Fund Global, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, το οποίο αποτιμήθηκε στα 17,7 τρισεκατομμύρια κορώνες (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Μαρτίου, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει επενδύσει χρήματα σε περισσότερες από 8.800 εταιρείες σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα κέρδη α’ τριμήνου περίπου 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχυμένα από τις ισχυρές αποδόσεις των επενδύσεών του σε μετοχές τεχνολογίας.

Ο Τροντ Γκράντε, αναπληρωτής CEO της Norges Bank Investment Management, είπε στο CNBC εκείνες τις μέρες ότι η πρόσφατη αδυναμία για ορισμένους από τους λεγόμενους τεχνολογικούς γίγαντες Magnificent Seven των ΗΠΑ έδειξε ότι οι επενδυτές έμοιαζαν να ρίχνουν «μια πιο προσεκτική ματιά» σε αυτές τις εταιρείες και στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση