Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει κι αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους ελπίζεται πως θα βάλει τέλος στην εμπορική υποστήριξη της Κίνας στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, αποκάλυψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά.

Αλλά καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατευθύνεται στο Πεκίνο σήμερα, το ερώτημα είναι αν ακόμη και η απειλή ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν ένα από τα πιο ισχυρά τους εργαλεία οικονομικού εξαναγκασμού μπορεί να βάλει φρένο στο πολύπλοκο και αναπτυσσόμενο εμπόριο μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, το οποίο έχει επιτρέψει στο Κρεμλίνο να ανοικοδομήσει έναν στρατό που έχει πληγεί άσχημα από τα δύο και πλέον χρόνια μαχών στην Ουκρανία.

Ρωσία: Πώς παρακάμπτει τις κυρώσεις – Κατασκευάζει νέους εμπορικούς δρόμους στην Ασία

Η Κίνα έχει λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις της Δύσης να μην στέλνει όπλα στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου, αλλά μετά το ταξίδι του Μπλίνκεν στο Πεκίνο πέρυσι, οι εξαγωγές εμπορικών αγαθών της Κίνας που έχουν επίσης στρατιωτικές χρήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Με την Κίνα να είναι πλέον ο κύριος προμηθευτής κυκλωμάτων, εξαρτημάτων αεροσκαφών, μηχανών και εργαλειομηχανών, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η βοήθεια του Πεκίνου επέτρεψε στη Μόσχα να ανασυγκροτήσει τη στρατιωτική βιομηχανική της ικανότητα.

Η ανησυχία της Δύσης

Η Δύση ανησυχεί τώρα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να νικήσει την Ουκρανία σε έναν πόλεμο φθοράς, ιδίως αν οι σύμμαχοι δεν κινητοποιήσουν τις δικές τους βιομηχανίες για να αντιστοιχίσουν στη ρωσική παραγωγή.

Ο Μπλίνκεν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μεταξύ των δυτικών συμμάχων, μεταξύ άλλων την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση της G7 στο Κάπρι της Ιταλίας.

Αλλά αυτή τη φορά, καθώς κατευθύνεται προς την Κίνα, οι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι η απειλή ότι οι κινεζικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στο δολάριο και ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη θα πείσουν το Πεκίνο να αλλάξει ρότα. Οι τράπεζες χρησιμεύουν ως βασικοί μεσάζοντες για τις εμπορικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, διεκπεραιώνοντας τις πληρωμές και παρέχοντας πιστώσεις στις εταιρείες-πελάτες για εμπορικές συναλλαγές.

Συνδυασμένη πίεση

«Οποιεσδήποτε τράπεζες διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές που διοχετεύουν στρατιωτικά αγαθά ή αγαθά διπλής χρήσης στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο κυρώσεων των ΗΠΑ», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω συναντήσεων με ομολόγους της στο Πεκίνο.

Αξιωματούχοι λένε ότι ελπίζουν ότι η συνδυασμένη δυτική διπλωματική πίεση θα αποτρέψει την ανάγκη ανάληψης δράσης που θα μπορούσε να σπάσει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των δύο δυνάμεων. Η διακοπή της πρόσβασης των τραπεζών στο δολάριο -που αποτελεί την ονομαστική αξία του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου εμπορίου- έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις από τις συνήθεις κυρώσεις που στοχεύουν σε άτομα και επιχειρήσεις και γι’ αυτό συχνά επιφυλάσσονται ως έσχατη λύση. Τέτοιες κυρώσεις συχνά αναγκάζουν τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, επηρεάζοντας ολόκληρη την πελατειακή τους βάση και αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την Κίνα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενα πιστωτικά προβλήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή