«Στόχος των Ρώσων είναι να πετύχουν ένα πλήρες μπλακ άουτ της Ουκρανίας». Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο είχε σοκάρει τους συνομιλητές του με τη δήλωση αυτή που έκανε στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του των χωρών-μελών της ΕΕ. Αλλά ήταν ήδη δεδομένη επί αρκετές εβδομάδες η εντατικοποίηση των ρωσικών επιδρομών με στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας του.

Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας είχε υποβαθμιστεί σημαντικά από τις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022-2023. Τον Οκτώβριο του 2022 η Ρωσία εξαπέλυσε μια πρώτη συστηματική εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της υποδομής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, καταστρέφοντας, ήδη από τότε, το ήμισυ του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Ουκρανία: Tι σημαίνουν τα 61 δισ. βοήθειας των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης

$9 δισ. οι ζημιές

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), οι άμεσες ζημιές στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας έφθαναν σε κόστος τα 9 δισ. δολάρια, ενώ οι επιθέσεις μόνο στις υποδομές παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν προκαλέσει ζημιές σχεδόν 7,4 δισ. δολαρίων.

Εκμεταλλευόμενη την έλλειψη συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών για την τροφοδοσία τους, τις τελευταίες εβδομάδες η Μόσχα εντατικοποίησε τα χτυπήματα κατά του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. Από τις 22 έως και τις 29 Μαρτίου επτά θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί επλήγησαν από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Μας έλειψαν οι πύραυλοι»

Στις 11 Απριλίου το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tripilska, μια μονάδα με δυναμικότητα παραγωγής 1.800 μεγαβάτ που βρισκόταν περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, ισοπεδώθηκε από drones ιρανικής κατασκευής Shahed και πυραύλους Kh-69 που διαθέτει η Ρωσία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της γαλλικής «Les Echos» στο Κίεβο Γκιγιόμ Πτακ.

«Έντεκα πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση του θερμοηλεκτρικού σταθμού Τριπίλσκα, μιας μονάδας από την οποία εξαρτάται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγες ημέρες μετά την επίθεση. «Καταφέραμε να αναχαιτίσουμε τους πρώτους επτά, αλλά οι άλλοι τέσσερις χτύπησαν τον στόχο τους. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι δεν μας είχε μείνει κανένα αντιαεροπορικό μέσο για να τους αναχαιτίσουμε», πρόσθεσε.

«Καθώς οι δεσμεύσεις για υλική υποστήριξη από τους συμμάχους της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο, η χώρα είναι πλέον ευάλωτη στους ρωσικούς βομβαρδισμούς, τόσο στο μέτωπο όσο και στα μετόπισθεν», μετέδιδε ο ανταποκριτής της «Les Echos» λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η συμφωνία στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη χορήγηση πακέτου περίπου 60 δισ. δολαρίων για τον επανεξοπλισμό της ουκρανικής

άμυνας – στο πλαίσιο συνολικού πακέτου 95 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Αγωνία για τον επόμενο χειμώνα

Σύμφωνα με τον Χέρμαν Χαλουστσένκο, η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στηρίζει την ουκρανική πρόταση να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (REGRT-E). Έτσι η Ουκρανία θα κάλυπτε τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια και θα προετοιμαζόταν καλύτερα για τον επόμενο χειμώνα, «όταν θα αποκαλυφθεί η σημαντική έκπτωση των παραγωγικών ικανοτήτων της χώρας», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Les Echos» από το Κίεβο.

Στις 11 Απριλίου η DTEK, που είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, υπολόγισε ότι περίπου το 80% των εγκαταστάσεών της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε καταστραφεί από τα ρωσικά πλήγματα. «Έχει πρωταρχική σημασία να οργανώσουμε τις προσπάθειές μας για να αντισταθούμε στη ρωσική επιθετικότητα τον επόμενο χειμώνα», τόνισε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας.

«Αν αποφασίσουμε να νικήσουμε τη Ρωσία στην Ουκρανία, μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», δήλωσε στον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας ο Μπένζαμιν Χίλγκενστοκ, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ως Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να μετατραπεί σε ένα κράτος σε αποσύνθεση. Διότι οι συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα ήταν δραματικές», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση