Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αναμένεται να υποχωρήσουν το 2024, προσφέροντας κάποια ανακούφιση για τους καταναλωτές, αναφέρει η Oxford Economics.

«Η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής θα σημειώσουν ετήσια πτώση φέτος, αμβλύνοντας την πίεση στις τιμές λιανικής πώλησης τροφίμων περαιτέρω», έγραψε η οικονομική συμβουλευτική εταιρεία σε πρόσφατο σημείωμά της.

Η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από τη μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής είναι η «άφθονη προσφορά» για πολλές σημαντικές καλλιέργειες, ιδίως το σιτάρι και τον αραβόσιτο.

Οι συγκομιδές τους τελευταίους μήνες και για τις δύο βασικές καλλιέργειες οδήγησαν σε σταθερή πτώση των τιμών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού
υποχώρησαν κατά σχεδόν 10% από έτος σε έτος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αραβοσίτου έχασαν περίπου 6% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι αγρότες αύξησαν την παραγωγή τόσο του σιταριού όσο και του καλαμποκιού μετά τις υψηλότερες τιμές μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες συγκομιδές αραβοσίτου για την περίοδο εμπορίας που λήγει τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford. Η συγκομιδή σιταριού προβλέπεται επίσης να είναι υψηλή, αν και ελαφρώς χαμηλότερη από το επίπεδο ρεκόρ της περιόδου εμπορίας 2022 έως 2023, αναφέρει η έκθεση .

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Παράλληλα, έχουν περιοριστεί οι πιέσεις στην προσφορά σιτηρών στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όπως γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Kiran Ahmed, παρά την κατάρρευση της πρωτοβουλίας Black Sea Grain τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατηρούνται καλά.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού έχουν επίσης κατακλύσει τις διεθνείς αγορές, διατηρώντας τις τιμές χαμηλές, πρόσθεσε.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού

Το σιτάρι και το καλαμπόκι, μαζί με το ρύζι, αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι η κατεύθυνση των τιμών τους θα επηρεάσει κρίσιμα τους προϋπολογισμούς τροφίμων των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, επισημαίνεται στην έκθεση.

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, παρόλο που οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν σημειώσει έντονη πτώση, οι τιμές του ρυζιού αυξάνονται σταθερά, με τις παγκόσμιες προμήθειες να παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν από την Ινδία , η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι κακές σοδειές στη χώρα πέρυσι ώθησαν επίσης τις τιμές υψηλότερα. Σε αντίθεση με την πτώση που παρατηρείται στις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ακατέργαστου ρυζιού έχουν κερδίσει πάνω από 8% από έτος μέχρι σήμερα.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κατέγραψαν πτώση 9% το 2023 , σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ομοίως, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έφτασε σε χαμηλό τριετίας τον Φεβρουάριο , αλλά σημείωσε ελαφρά ανάκαμψη τον Μάρτιο , λόγω των αυξήσεων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα φυτικά έλαια.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5,6% φέτος πριν αυξηθούν σε ετήσια βάση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ahmed.

Στο πλαίσιο αυτό, η Oxford Economics σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή της για τις τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να είναι «συντριπτικά λοξοί προς τα πάνω», με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στα χαρτιά.

Ο καιρός

Η κακοκαιρία έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγροτικών επιχειρήσεων και τις προοπτικές των καλλιεργειών, με το κακάο να εκτινάσσεται πρόσφατα σε επίπεδα ρεκόρ , καθώς οι αγρότες της Δυτικής Αφρικής μάχονται με τις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες. Εάν επιμείνουν οι κακές καιρικές συνθήκες, οι προοπτικές συγκομιδής θα μπορούσαν να μειωθούν και σε άλλες βασικές περιοχές καλλιέργειας καλλιεργειών, προστίθεται στο σημείωμα.

Οι αγοραστές στην Αφρική και την Ασία έχουν επίσης αρνηθεί να αγοράσουν σιτάρι με την ελπίδα για ακόμη χαμηλότερες τιμές – και η επιστροφή τους στην αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη των τιμών, είπε ο Ahmed. Επιπλέον, οι τιμές του ρυζιού, που παραμένουν υψηλές, θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές από την Ινδία.

«Έτσι, ενώ η βασική μας υπόθεση είναι οι τιμές των τροφίμων να παραμείνουν χαμηλές φέτος, οι κίνδυνοι αυξάνονται ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανακάμψουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων υψηλότερο από ό,τι στη βασική μας περίπτωση, διατηρώντας την πίεση στον καταναλωτή», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή