Το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσαν σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Γιάννος Μπενόπουλος, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Χρήστος Αλεβίζος η Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, Ροδούλα Τρακάδα και το μέλος της διοίκησης Βασιλικής Δημητρακά.

Ελληνική Ενωση Καφέ: Νέο διοικητικό συμβούλιο

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε εκ νέου καθώς ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας δε, μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας.

Εκτίναξη διεθνών τιμών

Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα αλλά και η διαβεβαίωση από πλευράς του Υπουργού ως προς την κατεύθυνση νέου σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις περιπτώσεις βεβαίωσης και απόδοσης τελών χαρτοσήμου σε περιπτώσεις χρησιδανείων εξοπλισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Θυμίζουμε ότι ήδη από το 2022 με ενέργειες της Ένωσης και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απλουστεύτηκε δραστικά το νομοθετικό πλαίσιο δήλωσης, βεβαίωσης και απόδοσης του αναλογούντος χαρτοσήμου που αφορά στη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού από πλευράς των εμπορικών επιχειρήσεων καφέ προς τα καταστήματα εστίασης.

Διαδικασίες εκτελωνισμού

Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και της ατέλειας των δειγμάτων πράσινου καφέ που αποστέλλουν οι προμηθευτές του εξωτερικού στους εγχώριους εισαγωγείς προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες παραγγελίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών τους. Και σε αυτό το θέμα υπήρχε η κατανόηση του προβλήματος από το Υπουργό με παράλληλη δέσμευση από πλευράς του ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα μεριμνήσουν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Στο πέρας της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία δέσμευση για την διατήρηση του θετικού κλίματος με σκοπό την καλύτερη δυνατή προστασία του Δημοσίου συμφέροντος αλλά και της απρόσκοπτης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου του καφέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις