H ολική επαναφορά της Intrakat φάνηκε πλέον και στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο οποίος στις οικονομικές επιδόσεις του 2023 περιλάμβανε μόλις δύο μήνες από τις υπεραξίες της Άκτωρ.

Και πλέον με κινητήριο μοχλό τη νεοαποκτηθείσα κατασκευαστική κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον και ιδίως τα χρόνια που ακολουθούν μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Intrakat: Επιστροφή στην κερδοφορία τo 2023 – Ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς

Υψηλότερα EBITDA

O αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές πατούσε σε πιο στέρεες βάσεις, δικαιωμένος από τις προβλέψεις που είχε κάνει για το κλείσιμο του 2023 και πλέον το guidance που έδωσε για το 2024 μοιάζει εφικτό: «Η εξαγορά της Άκτωρ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, δημιουργεί τη βάση για σημαντική βελτίωση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024», είπε στους αναλυτές και απαντώντας σε σχετική ερώτηση έγινε πιο σαφής: «Μέσα από τα έργα Intrakat και Άκτωρ, εξασφαλίζουμε ένα περιθώριο κερδοφορίας της τάξης περίπου του 10%».

Και φυσικά τόνισε την επιβεβαίωση των προβλέψεων που είχε κάνει για το 2023, οι οποίες ήταν πάνω και από τις προσδοκίες της διοίκησης: «Πέρυσι προβλέψαμε ότι το 2023 θα πετύχουμε ισοσκελισμένα αποτελέσματα. Τα πήγαμε λίγο καλύτερα με καθαρά κέρδη των 3 εκατ. ευρώ».

ΣΔΙΤ και ΑΠΕ

Ο ίδιος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη σημασία της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου του ομίλου: «Εφεξής θα είναι εντονότερη η δραστηριοποίηση του Ομίλου σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ», είπε και συνέχισε: «Συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, και στοχεύουμε να κερδίσουμε ένα ποσοστό αυτών».\

Όταν ανέλαβε την Intrakat ο κ. Εξάρχου μιλούσε από τότε για τη σημασία της διείσδυσης του ομίλου στα έργα ΑΠΕ. Και πράγματι ήρθε το deal με τη ΔΕΗ: «Η συμφωνία με τη ΔΕΗ ανοίγει μία νέα εποχή με επιθετικές επενδύσεις σε ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια. Έως το 2026 επενδύσεις 200MW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ, καθώς και επενδύσεις 100MW σε συστήματα αποθήκευσης», εξήγησε και υπογράμμισε: «Οι ΑΠΕ ήδη είναι υπεύθυνες για το 18% του EBITDA του ομίλου».

Ρουμανία

Για τη διοίκηση του ομίλου η Ρουμανία θα αναδειχθεί σε χρυσοφόρο asset και ήδη με οδηγό την Άκτωρ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση: «Προχωράμε σε ισχυροποίηση της Intrakat στη Ρουμανία, η οποία έχει μεγάλες προοπτικές και για γεωπολιτικούς λόγους και στοχεύουμε σε διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη χώρα τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Εξάρχου απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή για τη Ρουμανία.

Χρηματοδότηση

Στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των χρηματιστηριακών και επενδυτικών οίκων ήταν και η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων. Η Intrakat ανακοίνωσε, να σημειωθεί, ανεκτέλεστο υπόλοιπο στα 4,9 δισ. ευρώ. Οπότε η απορία των αναλυτών ήταν εύλογη: «Η κεφαλαιακή δομή του ομίλου (ισχυρές ταμειακές ροές και χαμηλός δανεισμός) είναι τέτοια, που επιτρέπει στην Intrakat να χρηματοδοτήσει εύκολα με δικά της μέσα επενδύσεις σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ στο ορατό μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ