Η αγορά διαμαντιών μπορεί να είναι αστραφτερή επιχείρηση, αλλά τελευταία γνωρίζει μια ύφεση εν μέσω της υποχώρησης των δαπανών πολυτελείας και του πολλαπλασιασμού διαμαντιών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Έτσι η παραγωγή διαμαντιών της De Beers μειώθηκε κατά 23% το πρώτο τρίμηνο, ως απάντηση στην αργή ανάκαμψη της ζήτησης.

Η De Beers ήταν η μόνη μονάδα της Anglo American που προσάρμοσε την πρόβλεψη παραγωγής για ολόκληρο το έτος την Τρίτη, μειώνοντας το εύρος παραγωγής της σε 26 – 29 εκατομμύρια καράτια, από 29 – 32 εκατομμύρια, και ανεβάζοντας το αναμενόμενο μέσο κόστος στα 90 δολάρια ανά καράτι, από 80 δολάρια, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Anglo American είπε ότι η αγορά διαμαντιών υποφέρει από μια πτώση των τιμών που προκαλείται από υπερβολικά αποθέματα, κάτι που η De Beers είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι οφείλεται εν μέρει στα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο που υπονομεύουν ζήτηση για εξορυσσόμενες πέτρες.

Πετράδια: Οι λίθοι που εκτοπίζουν τα διαμάντια

«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε μια συνεχή προσεκτική προσέγγιση αγορών» από τους πελάτες της, ανακοίνωσε η Anglo American. «Η ανάκαμψη της ζήτησης ακατέργαστων διαμαντιών αναμένεται να είναι σταδιακή κατά το υπόλοιπο του έτους», πρόσθεσε.

Η De Beers είπε ότι μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο, ενισχυμένη από τη βελτιωμένη ζήτηση για κοσμήματα με διαμάντια γύρω στα Χριστούγεννα και το νέο έτος στις ΗΠΑ.

Προσπάθειες περιορισμού ροής στην αγορά

Οι παραγωγοί διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αντιπάλου της De Beers, της ρωσικής Alrosa, προσπάθησαν να περιορίσουν τη ροή πολύτιμων λίθων στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Η ινδική κυβέρνηση έθεσε ακόμη και ένα εθελοντικό μορατόριουμ εισαγωγών σε ακατέργαστες πέτρες το τελευταίο τρίμηνο για να προστατεύσει τα στιλβωτικά και τα κοπτικά της εργαστήρια.

Παρά τις συνεχείς αυτές προσπάθειες φέτος, η ζήτηση, οι τιμές και η ανάκαμψη της αγοράς παραμένουν υποτονικές, είπε ο μητρική εταιρεία, απαιτώντας περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της προσφοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo American Ντάνκαν Γουάνμπλαντ δέχεται πιέσεις να βελτιώσει τις επιδόσεις από τη στιγμή που η υποβάθμιση της παραγωγής τον Δεκέμβριο οδήγησε τις μετοχές σε πτώση, αν και υποβοηθήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, ειδικά για τον χαλκό.

Ο Γουάμπλαντ είπε στους FT ότι «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού» όταν πρόκειται για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή άλλες επιλογές για την αναδιάρθρωση μονάδων, από τις οποίες η De Beers και το τμήμα μετάλλων του ομίλου πλατίνας είναι τα πιο προβληματικά.

Αναθεώρηση περιουσιακών στοιχείων

«Προχωράμε μέσω της αναθεώρησης των περιουσιακών μας στοιχείων για τη βελτιστοποίηση της αξίας απλοποιώντας και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακίου», είπε σε δήλωση στην ενημέρωση της παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο την Τρίτη.

Οι μετοχές της Anglo American υποχώρησαν 1,7% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο και παραμένουν περίπου ένα τρίτο χαμηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή του 2023.

Εκτός από τα διαμάντια, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοπορία της σε άλλα προϊόντα της, όπως ο χαλκός, το σιδηρομετάλλευμα και ο άνθρακας παραγωγής χάλυβα.

Η παραγωγή χαλκού εκτινάχθηκε 11% στους 198.100 τόνους, βοηθούμενη από την απόδοση ρεκόρ στο ορυχείο Quellaveco στο Περού και τις υψηλότερες ποιότητες στα ορυχεία της Χιλής Collahuasi και El Soldado.

Η Νότια Αφρική, όπου η Anglo American διαθέτει ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος, χαλυβουργίας άνθρακα και πλατίνας, έχει αυξανόμενη επιβάρυνση στην παραγωγή λόγω των προβλημάτων στον τομέα της εφοδιαστικής και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σιδηροδρομικοί περιορισμοί οδήγησαν σε πτώση 2% στην παραγωγή στο ορυχείο Kumba Iron Ore.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση