Η De Beers προχώρησε σε μία από τις πιο απότομες μειώσεις στις τιμές των διαμαντιών της εδώ και χρόνια, καθώς ο κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο προσπαθεί να αναζωογονήσει τις πωλήσεις πολύτιμων λίθων αφού η αγορά έχει βαλτώσει.

Ο κλάδος σχεδόν πάγωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς οι δύο μεγαλύτεροι εξορύκτες σταμάτησαν όλες τις προμήθειες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακόψουν την κατάρρευση των τιμών. Αν και αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν την αγορά να ανακάμψει λίγο, δεν είναι ξεκάθαρο πόση όρεξη έχουν σήμερα οι αγοραστές στο εμπόριο.

Τα διαμάντια είναι παντοτινά… Ανακάμπτουν οι πωλήσεις

Για να βελτιώσει τη ζήτηση, η De Beers μείωσε τις τιμές κατά περίπου 10% σε γενικές γραμμές στην πρώτη έκπτωσή της φέτος σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Το κάποτε μονοπώλιο έκανε μεγαλύτερες τομές για μερικές μεγαλύτερες πέτρες, με την κατηγορία να μειώνεται περίπου κατά 25%, είπαν οι πηγές.

Ο κλάδος έχει χτυπηθεί από την αρχή της πανδημίας. Ήταν ένας από τους μεγάλους νικητές καθώς οι αγοραστές που είχαν κολλήσει στο σπίτι στράφηκαν στα κοσμήματα με διαμάντια και σε άλλες αγορές πολυτελείας. Ωστόσο, η ζήτηση γρήγορα εξασθένησε καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά, αφήνοντας πολλούς στο κλάδο να διατηρούν πλεονάζοντα αποθέματα για τα οποία είχαν πληρώσει πάρα πολλά.

Η χαλάρωση κλιμακώθηκε γρήγορα καθώς η κρίσιμη αγορά των ΗΠΑ ταλαντεύτηκε υπό τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη βασική αναπτυξιακή αγορά της Κίνας πληγώθηκε από μια κρίση ακινήτων, ενώ ο ανταγωνισμός από τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αυξήθηκε.

Αυτό άφησε στη βιομηχανία ελάχιστες επιλογές πέρα από το να περιορίσει την προσφορά. Η ρωσική Alrosa PJSC τον Σεπτέμβριο διέκοψε όλες τις πωλήσεις για δύο μήνες και ακολούθησαν αγοραστές στην Ινδία, το κυρίαρχο κέντρο κοπής και εμπορίας, που απαγόρευσαν οικειοθελώς τις εισαγωγές.

Η De Beers επέτρεψε στους πελάτες της να αρνηθούν όλες τις προδεσμεύσεις για πολύτιμους λίθους που έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν για τις δύο τελευταίες πωλήσεις του 2023, αν και δεν μείωσε τις τιμές της παρά τις μειώσεις στην ευρύτερη αγορά. Τώρα έχει αφαιρέσει αυτή την ευελιξία να απορρίπτει τις πέτρες, είπαν οι πηγές στο Bloomberg.

Η De Beers επιφυλάσσει συνήθως επιθετικές μειώσεις τιμών ως έσχατη λύση. Αν και κρατά μυστική την τιμολόγηση, η συνολική μείωση αυτού του μήνα είναι μεγάλη. Εκτός των πρώτων ημερών της πανδημίας, η τελευταία φορά που η εταιρεία έκανε τόσο σημαντικές μειώσεις τιμών ήταν προς τα τέλη του 2019 εν μέσω υπερπροσφοράς λίθων.

Περικοπές τιμών

Η μονάδα Anglo American Plc εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική ισχύ στην αγορά ακατέργαστων διαμαντιών. Πραγματοποιεί 10 πωλήσεις κάθε χρόνο στις οποίες οι αγοραστές — γνωστοί ως sightholders — πρέπει γενικά να αποδεχθούν την τιμή και τις προσφερόμενες ποσότητες.

Στις εκπτώσεις αυτού του μήνα, η μεγαλύτερη μείωση των τιμών σημειώθηκε σε μια κατηγορία που είναι γνωστή ως “επιλεγμένα προϊόντα” – διαμάντια μεταξύ 2 και 4 καρατίων που μπορούν να κοπούν σε μικρότερες γυαλισμένες πέτρες που χρησιμοποιούνται σε δαχτυλίδια αρραβώνων και τα οποία είναι υψηλής ποιότητας, αλλά όχι άψογα.

Ακόμη και μετά τη σημαντική μείωση των τιμών για αυτήν την κατηγορία πέρυσι, η De Beers τις μείωσε κατά άλλο ένα 25% αυτόν τον μήνα. Αυτοί οι τύποι πολύτιμων λίθων έχουν πληγεί σοβαρά από την αυξανόμενη δημοτικότητα των συνθετικών διαμαντιών – των οποίων οι τιμές επίσης έχουν πέσει.

Η πρώτη πώληση της χρονιάς είναι μια από τις πιο σημαντικές καθώς οι κύριοι αγοραστές που κόβουν και γυαλίζουν ακατέργαστες πέτρες σε κοσμήματα στοκάρουν μετά την περίοδο των διακοπών.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν οι πιο πρόσφατες μειώσεις τιμών θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση δυναμικής. Οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν προς το τέλος του περασμένου έτους, καθώς οι αγοραστές που δεν είχαν πέτρες και χρειάζονταν νέο απόθεμα για να κρατήσουν ανοιχτά τα εργαστήρια τροφοδότησαν τη ζήτηση εν μέσω περιορισμένων προμηθειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ