H τεχνητή νοημοσύνη και η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έδωσαν μια τεράστια ώθηση στα έσοδα εταιρειών το περασμένο έτος, καθώς οι εταιρείες περνούν από τον πειραματισμό με την τεχνολογία στην «ανάπτυξη σε κλίμακα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group (BCG) Κριστόφ Σβάιτσερ είπε στους Financial Times ότι η εταιρεία συμβούλων αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένει να δημιουργήσει το ένα πέμπτο των εσόδων της το 2024 βοηθώντας τις εταιρείες να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους, ένα μερίδιο που προβλέπει ότι θα φτάσει το 40% μέχρι το 2026.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ΑΙ έρχεται στη Wall Street… τα golden boys φεύγουν   

Η BCG συνεργάζεται με παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες και εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης — από τη Microsoft και την Google μέχρι τα OpenAI και Anthropic — για να ενσωματώσουν την τεχνολογία τους στις λειτουργίες και τις διαδικασίες τους. Επίσης, εκπαιδεύει διευθυντές διοικητικών συμβουλίων και εκτελεστικές ομάδες που το βλέπουν όλο και περισσότερο ως επιχειρηματική προτεραιότητα.

«Ποτέ δεν είδαμε ένα θέμα να γίνεται τόσο γρήγορα σχετικό όσο η Gen AI», είπε ο Κρ. Σβάιτσερ ((Schweizer), ο οποίος πρόσθεσε ότι χρησιμοποιεί προσωπικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για να κρατά πρακτικά συναντήσεων, να γράφει email και να συνοψίζει έγγραφα.

Το σημαντικό μερίδιο των εσόδων της BCG που προέρχεται από το συμβουλευτικό έργο σε τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί προηγουμένως, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες συμβούλων επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα από την παραγωγική έκρηξη της τεχνολογίας αυτής.

Η άνοδος σε έργα ΑΙ αντισταθμίζει πτώσεις σε άλλους τομείς

Ένα άλμα στις πωλήσεις στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της BCG αντιστάθμισε επίσης εν μέρει την επιβράδυνση σε άλλα τμήματα της επιχείρησης πέρυσι εν μέσω ενός πιο σκληρού οικονομικού περιβάλλοντος. Τα συνολικά έσοδα της BCG αυξήθηκαν μόλις 5% το 2023 στα 12,3 δισ. δολάρια, την ασθενέστερη ανάπτυξη της εταιρείας σε τουλάχιστον επτά χρόνια.

Ωστόσο, ο Σβάιτσερ είπε ότι η αγορά συμβούλων «αισθάνεται πιο θετική» φέτος, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις της BCG αυξάνονταν «ξανά σε διψήφια ποσσοστά», κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Από τα chatbot εξυπηρέτησης πελατών έως τη μεταφορά δεδομένων και την αναθεώρηση της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υγείας, ο Σβάιτσερ είπε ότι η BCG βοηθά τις εταιρείες να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Ο Σβάιτσερ ισχυρίστηκε ότι οι αντίπαλοι υπολείπονται της BCG στο συμβουλευτικό έργο της τεχνητής νοημοσύνης, επειδή η εταιρεία την αναγνώρισε νωρίς ως πιθανό μοχλό ανάπτυξης. Η BCG, η οποία ξεκίνησε να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη της το 2015, έχει περίπου 3.000 υπαλλήλους στο τμήμα τεχνολογίας και σχεδιασμού BCG X.

Έχει επίσης αναπτύξει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στους 33.000 υπαλλήλους της, βοηθώντας τους να διαχειρίζονται εταιρικά δεδομένα, να γράφουν κείμενα, να συνοψίζουν πληροφορίες και να παράγουν διαφάνειες.

«Είμαι ο πιο επίμονος, και θα έλεγα επίσης αδίστακτος ηγέτης, όταν πρόκειται να πω στην ομάδα μου ότι είναι ωραίο να πηγαίνω στους πελάτες μας και να τους λέω ότι πρέπει να αλλάξουν, αλλά πρέπει να αλλάξουμε και το BCG εξίσου», είπε ο Σβάιτσερ .

Η BCG σε μελέτη του Harvard για την χρήση ΑΙ

Η εταιρεία ήταν μέρος μιας μελέτης του Harvard Business School που παρακολούθησε τον αντίκτυπο που είχε το μοντέλο GPT-4 του OpenAI στους υπαλλήλους της. Οι σύμβουλοι στους οποίους ανατέθηκε το εργαλείο AI ήταν πιο παραγωγικοί από εκείνους που δεν είχαν. Δούλευαν πιο γρήγορα και η δουλειά ήταν υψηλότερης ποιότητας.

Ο Σβάιτσερ είπε ότι η παροχή συμβουλών για έργα κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας εξακολουθούσε να είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της εταιρείας το 2023, παρόλο που οι ηγέτες των επιχειρήσεων ήταν λιγότερο ένθερμοι για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια, αναφερόμενος στην αντίδραση σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

«Υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου οι CEO προτιμούν να έχουν χαμηλότερο προφίλ στο ESG (Environmental, Social and Governance) τους. . . και ατζέντα για το κλίμα; Απολύτως, ναι», είπε. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δεσμευτεί σε αυτό. . . Η ρητορική είναι πολύ πιο προσεκτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση