Οι μεγαλύτεροι έμποροι εμπορευμάτων στον κόσμο επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι των αντιπάλων.

Ομάδες όπως η Vitol και η Trafigura, που παραδοσιακά βασίζονταν σε πολιτικές διασυνδέσεις, χειραψίες και υλικοτεχνική ικανότητα για τη μεταφορά φυσικών πόρων από απομακρυσμένες τοποθεσίες σε πρόθυμους αγοραστές, επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στον τρόπο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στις πιο φυσικές βιομηχανίες.

«Κατά κάποιο τρόπο είναι ένας αγώνας εξοπλισμών», είπε ο Ράσελ Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, του μεγαλύτερου εμπορίου πετρελαίου στον κόσμο, στο FT Commodities Global Summit στη Λωζάνη αυτόν τον μήνα. Οι εμπορικοί οίκοι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη με δύο βασικούς τρόπους, είπε — να βελτιώσουν την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και να αναπτύξουν ένα «πλεονέκτημα» συναλλαγών, έχοντας μεγαλύτερη αναλυτική ισχύ από τους ανταγωνιστές.

«Νομίζω ότι όλοι προσπαθούμε να φτάσουμε πρώτoi στο φεγγάρι», είπε ο Χάρντι. «Αλλά θα έλεγα ότι βοηθάει στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων σήμερα περισσότερο από το να σπάσουμε τον κώδικα του τι πρόκειται να κάνει η αγορά το απόγευμα».

Η ιδιωτική Vitol, η οποία απασχολεί περίπου 1.800 άτομα, πραγματοποίησε ρεκόρ καθαρών κερδών 15,1 δισ. $ το 2022 και περίπου 13 δισ. $ το 2023 , καθιστώντας την μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο σε κατά κεφαλήν βάση.

H μάχη με τα hedge funds

Όπως γράφουν οι Financial Times, η ώθηση για την αξιοποίηση των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εργαλείων είναι εν μέρει μια αντίδραση στον ανταγωνισμό από hedge funds και άλλες ομάδες συναλλαγών βάσει δεδομένων, που διακινούν λιγότερα φυσικά εμπορεύματα, αλλά έχουν δημιουργήσει προσοδοφόρες επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται τίτλους που συνδέονται με εμπορεύματα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Η πιο προηγμένη διαπραγμάτευση βάσει δεδομένων στον τομέα βρίσκεται αναμφισβήτητα στο hedge fund Citadel που εδρεύει στο Μαϊάμι, το οποίο προσέλαβε τον έμπορο εμπορευμάτων Sebastian Barrack από τη Macquarie το 2017 για να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ώθηση στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Στο κυνήγι ενός πληροφοριακού πλεονεκτήματος, μία από τις πρώτες κινήσεις του Barack ήταν να προσλάβει μια ομάδα 20 ατόμων ειδικών στις προβλέψεις. Η ευρύτερη ομάδα διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων έχει έκτοτε διογκωθεί σε περισσότερα από 300 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αναλυτών και μηχανικών.

Το πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης είναι ένας τομέας όπου τα διαθέσιμα δεδομένα για τα επίπεδα προσφοράς, τα πρότυπα ζήτησης και τις υλικοτεχνικές μεταβλητές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Barrack στους Financial Times. «Η παραγωγική ανάπτυξη των δεδομένων που γίνονται διαθέσιμα σε εμάς μας κάνει κυριολεκτικά καλύτερα ενημερωμένους επενδυτές».

Οι νέες στρατηγικές

Για στρατηγικές εμπορικών συναλλαγών που βασίζονται σε δεδομένα, η ενεργειακή μετάβαση υπόσχεται να είναι ευλογία, επειδή θα αυξήσει την πολυπλοκότητα και θα απαιτήσει πιο εξελιγμένα εργαλεία για τη μοντελοποίηση αγορών, ιδιαίτερα όταν υπάρχει έλλειψη ιστορικών πληροφοριών σε μια νέα περιοχή, πρόσθεσε. «Όσο περισσότερες λεπτομέρειες, όσο περισσότερη πολυπλοκότητα, όσο περισσότερο υπάρχει έλλειψη δεδομένων που κοιτάζουν προς τα πίσω, τόσο το καλύτερο για εμάς».

Η Citadel έκανε ρεκόρ 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 για να εκτοπίσει την Bridgewater ως το πιο επιτυχημένο hedge fund όλων των εποχών, σύμφωνα με έρευνα της LCH Investments.

Περίπου το μισό από αυτά προήλθε από εμπορεύματα, καθώς η εταιρεία, όπως και άλλοι έμποροι, επωφελήθηκαν από την ακραία αστάθεια στις ενεργειακές αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν οι FT . Η Citadel αρνήθηκε να αποκαλύψει την απόδοσή της για το 2023.

Η  ικανότητα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η ρυθμιζόμενη φύση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας παράγει μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Οι σύμβουλοι McKinsey εκτιμούν ότι οι εμπορικές εταιρείες που βασίζονται σε δεδομένα απέσπασαν το ένα τέταρτο των κερδών από τις εμπορικές συναλλαγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως το 2022, από λιγότερο από 5% το 2021.

Αυτός ο ανταγωνισμός ανάγκασε τους παραδοσιακούς εμπόρους εμπορευμάτων όπως η Trafigura, η οποία έκανε ρεκόρ 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, να επενδύσουν για να συμβαδίσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities