Ανάσταση

Σε «ανάσταση τζίρου» προσδοκά η αγορά ενόψει του Πάσχα. Βλέπετε οι χειμερινές εκπτώσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά και το διαρρεύσαν δίμηνο ήταν «υποτονικό». Βλέπετε η ακρίβεια δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια. Και η αγορά έχει αρχίσει να κινείται «επετειακά»! Πρόκειται για διαπιστώσεις του προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, κ. Βασίλη Κορκίδη.

Κάτι παραπάνω…

Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει ότι «παρά το γεγονός πως η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, εντούτοις, είναι αρκετά έντονη σε κύκλο και όγκο εργασιών, τόσο στο κλάδο των τροφίμων, λόγω του πασχαλινού τραπεζιού, όσο και σε πολλούς άλλους κλάδους της λιανικής, λόγω των παραδοσιακών δώρων». Σε τι ελπίζει; Στο περσινό τζίρο προστιθέμενου του πληθωρισμού! Απλά πράγματα…

Θα πάει καλά…

Και για πόσα λεφτά μιλάμε; Λέει λοιπόν ο κ. Κορκίδης πως «ο πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς». Και το εξηγεί, αφού, φέτος, το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με την «εισαγόμενη κατανάλωση».

Το δώρο!

Και σε τι ελπίζει το λιανικό εμπόριο στην πασχαλινή περίοδο; Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ είναι σαφής «η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, “ανασταίνεται” με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, που, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους μέχρι και τη Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου». «Οσοι όμως από τους εργοδότες είναι μεγαλόψυχοι και μερακλήδες μπορούν να το καταθέσουν «στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών λίγο νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουν και νωρίτερα οι δέουσες αγορές των ημερών του Πάσχα». Βοηθάτε ρε παιδιά….

Αιντε καθαρίσαμε…

Ωστόσο η πασχαλινή αγορά είναι διάρκεια τριών ημερών! Ναι, ναι σωστά διαβάσατε. Το «ψαχνό» είναι από την μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο». Και μετά γίνεται ταμείο…. Πάντως κούτσα – κούτσα «βγήκαμε» στην τουριστική περίοδο! Πώς το έλεγε ο Νιόνιος ο παλιός; «Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε, για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε». Ετσι ακριβώς!

Καημός μεγάλος!

Χθες ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης ήταν χαρούμενος. Κι είχε λόγο! Το 30ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές και οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ. και το επιτόκιο σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ε, από εκεί και μετά έβγαλε τον καημό του! Διότι υπάρχουν διάφοροι κακόπιστοι που θέλουν να «θολώσουν» το success story της ελληνικής οικονομία. Και μόλις βλέπουν κάποια δυσμενή εκτίμηση «βγάζουν χολή»! Σαν δεν ντρέπονται…  Και τι είπε; Πως «η σημερινή επιτυχία αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες με την σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση». Αμήν!

Το παλεύει

Θα τον «σκάσουν» τον άνθρωπο. Στον κ. Χατζηδάκη αναφέρομαι. Κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν διάφοροι – από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη μέχρι τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, να τα λέμε όλα… – και αμφισβητούν την ποιότητα των επενδύσεων. Κι όχι μόνο αυτό αλλά απαξιώνουν και τις επενδύσεις στο real estate. Κάτι δηλαδή σαν παρακατιανές. Καταλάβατε; Ο άνθρωπος αγωνίζεται κι οι άλλοι δεν του αναγνωρίζουν τον … «ιδρώτα που χύνει»!

Χύμα!

Ε, χθες τους τα είπε «χύμα και τσουβαλάτα». Μίλησε, λοιπόν, σε συνέδριο για το real estate και είπε ότι «δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε τις επενδύσεις στο real estate. Η οικονομία μας χρειάζεται επενδύσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Αρκεί αυτές να σέβονται το νόμο και, φυσικά, το περιβάλλον». Kαι πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στην αγορά των ακινήτων δεν βασίζεται στην golden visa». Α, εντάξει….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories