Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή οι τιμές στην αγορά πετρελαίου. Οι τιμές αναμένεται να τερματίσουν την εβδομάδα υψηλότερα, σπάζοντας το πτωτικό σερί των δύο διαδοχικών εβδομάδων,  μετά τις δηλώσεις ανώτατου αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη και καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά συντηρούνται εν μέσω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 47 σεντς, ή 0,5%, στα 89,48 δολάρια το βαρέλι, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 44 σεντς, ή 0,5%, στα 84,01 δολάρια το βαρέλι.

Για την εβδομάδα, το Brent έχει σημειώσει άνοδο 2,4% μέχρι στιγμής, ενώ το WTI είναι 0,9%.

Η αισιοδοξία της Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί υψηλότερα και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μετά από ένα πλήθος «περίεργων» παραγόντων που κράτησαν την οικονομία στις πιο αδύναμες εμφανίσεις της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν πιθανότατα ισχυρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία στοιχεία, υπογράμμισε.

Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες για την προσφορά καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν επίσης τις τιμές στις αρχές της συνεδρίασης.

Το Ισραήλ ενίσχυσε τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, αφού είπε ότι θα εκκενώσει αμάχους από τη νότια πόλη της Γάζας και θα εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες.

Η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει στη διάρκεια του 2024 λόγω αφενός των περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, αφετέρου των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.

Οι traders σταθμίζουν επίσης τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική της Fed, με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ να ερμηνεύεται ως θετική εξέλιξη που τροφοδοτεί τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια.

«Οι traders βρήκαν επιτέλους την ευκαιρία να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη μεγέθη, με το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου να έχει κατά κάποιον τρόπο διαγραφεί», δήλωσε ο Charu Chanana, αναλυτής της Saxo Capital Markets Pte στη Σιγκαπούρη. «Τα χαμηλότερα αποθέματα σηματοδοτούν ότι η ζήτηση διατηρείται», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities