Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, βρέθηκε στο στούντιο του ΟΤ στην Beyond 2024, και μίλησε για τις προκλήσεις της νεοσύστατης Αρχής αλλά και για τα θέματα της κυβερνοασφάλειας.

«Πουθενά δεν είμαστε ασφαλείς, άρα ούτε στον κυβερνοχώρο», είπε ο κ. Μπλέτσας για να συμπληρώσει ότι ένα χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου χώρου είναι ότι «μας φέρνει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους οπότε οι προκλήσεις είναι πολλές».

Βασίλης Νικολόπουλος (Avokado): Επέκταση στο εξωτερικό μέσα στο 2025

«Θα προσπαθήσω να σας κάνω να κοιμάστε με ανοικτά παράθυρα στον υπολογιστή σας» είπε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς αναφορικά με τον ρόλο της ΕΑΚ. Όπως διευκρίνισε αποστολή της Αρχής είναι να θέτει τις προδιαγραφές για τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας φορέων και ο έλεγχος αν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τι γίνεται στον κυβερνοχώρο, και βάζουμε προδιαγραφές, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι προδιαγραφές αυτές εφαρμόζονται όπου είναι δυνατό, τόνισε. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, αλλά στόχος είναι να γίνει πιο δύσκολο το έργο των κακόβουλων στο διαδίκτυο. «Αποστολή μας να κάνουμε τη ζωή κακόβουλων ανθρώπων πιο δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προκλήσεις

Όπως είπε ο κ. Μπλέτσας μέχρι σήμερα η Αρχή είχε την εποπτεία 70 φορέων, ωστόσο με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία προστίθενται οργανισμοί κυρίως του δημόσιου τομέα. Αποτέλεσμα σήμερα να εκτιμάται ότι ο αριθμός των εποπτευόμενων οργανισμών θα εκτιναχθεί μεταξύ 2.000 και 4.000.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι μεταξύ των φορέων που εποπτεύει η Αρχή είναι και το gov.gr, με το οποίο μάλιστα υπάγονται στο ίδιο υπουργείο, και όπου φυσικά δεν υπάρχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση είναι το προσωπικό από τα 42 άτομα που είναι σήμερα να ξεπεράσει τα 150, για να συμπληρώσει ότι τον έχουν εκπλήξει ευχάριστα σε πολλαπλά επίπεδα πολλά στελέχη της Αρχής.

Οι ευρωεκλογές

Σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Μπλέτσας ανέφερε ότι οι εκλογές είναι αδιάβλητες γιατί πολύ απλά δεν ψηφίζουμε ηλεκτρονικά, με κύριο πρόβλημα να παραμένει η παραπληροφόρηση. Στο σημείο αυτό ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας τόνισε ότι είναι «ντροπή η πρόσκληση ξένων παρατηρητών για τις εκλογές».

«Αν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για κάτι είναι ότι έχουμε αδιάβλητες εκλογές» συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας παράλληλα το σοβαρό σχετικό πρόβλημα που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ειδικά για την παραπληροφόρηση ενόψει ευρωεκλογών είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με ξένους φορείς διαπιστώνοντας παράλληλα ότι διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ένας «υβριδικός πόλεμος» με τη Ρωσία, κάτι που έχει φανεί τόσο σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις όσο και με το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.

«Σίγουρα θα υπάρχει προπαγάνδα ενόψει ευρωεκλογών», είπε ενώ τόνισε ότι «στο διαδίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς, ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν μάθει να πιστεύουν ό,τι βλέπουν γραμμένο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Beyond