Η Anglo American απέρριψε την προσφορά της BHP να αγοράσει την εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρείας εξόρυξης, λέγοντας ότι η πρόταση «υποτιμά σημαντικά» την εταιρεία και τις μελλοντικές της προοπτικές και ότι η συμφωνία δεν θα ήταν ελκυστική για τους μετόχους της.

Η BHP προσέγγισε τον μικρότερο αντίπαλό της αυτόν τον μήνα σε μία προσφορά που εξαρτάται από την απόσχιση των επιχειρήσεων πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Anglo American στη Νότια Αφρική.

Οι μετοχές της BHP υποχώρησαν σχεδόν 5% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές επισήμαναν την ανησυχία τους ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων στον κόσμο μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει περισσότερα για να σφραγίσει την προσφορά της.  Η πτώση της τιμής της μετοχής της BHP σημαίνει ότι η αξία της συμφωνίας είναι τώρα χαμηλότερη από την αρχική £31 δισ. που αναφέρεται στην πρόταση της BHP με βάση τις τιμές των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η BHP ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους μετόχους της Anglo 25,08 λίρες ($31,39) ανά μετοχή, προσφέροντας premium 31%.

Ορυχεία: Στα σκαριά το μεγαλύτερο deal από το 2013

«Η πρόταση της BHP είναι ευκαιριακή και αποτυγχάνει να εκτιμήσει τις προοπτικές της Anglo American», δήλωσε ο Stuart Chambers, πρόεδρος της Anglo American. «Η προτεινόμενη δομή είναι επίσης εξαιρετικά μη ελκυστική, δημιουργώντας ουσιαστική αβεβαιότητα και κίνδυνο εκτέλεσης που βαρύνει σχεδόν εξ ολοκλήρου την Anglo American, τους μετόχους της και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της».

Όλα για τον χαλκό

Η BHP δήλωσε ότι θέλει μια προηγούμενη απόσχιση των τμημάτων σιδηρομεταλλεύματος και πλατίνας της Νότιας Αφρικής της Anglo, τα οποία είναι ανεξάρτητα εισηγμένα, και θα επανεξετάσει τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Anglo μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με το βρετανικό κανονιστικό πλαίσιο για τις εξαγορές, η BHP έχει προθεσμία έως τις 22 Μαΐου για να κάνει μια οριστική προσφορά. Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία θα δημιουργήσουν έναν όμιλο εξόρυξης χαλκού με περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δημοσκόπηση εννέα αναλυτών και trader που πραγματοποίησε το Bloomberg έδειξε πάντως ότι αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλους μεγάλους παίχτες της αγοράς, όπως η Rio Tinto Plc και η Glencore Plc ή ενίσχυση της προσφοράς από την BHP. Στόχος είναι τη παραγωγή χαλκού της Anglo, ένα βασικό μέταλλο για την ενεργειακή μετάβαση, που βρίσκει πολλές χρήσεις, από μπαταρίες έως ηλεκτρικές καλωδιώσεις.

«Η BHP θα έπρεπε να προσφέρει περισσότερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Richard Hatch, αναλυτής της Berenberg.

Η αυξανόμενη ζήτηση για χαλκό έχει ωθήσει τις τιμές του μετάλλου σε υψηλό δύο ετών, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ