Η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων στον κόσμο, η BHP, θέλει να εξαγοράσει τη μεγάλη της ανταγωνίστρια, την Anglo American, κλείνοντας το μεγαλύτερο ντιλ στον κλάδο εδώ και έντεκα χρόνια. Εάν προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να ξεκινήσει χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ κι άλλων ορυχείων, που θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες σε μια χρονική περίοδο που η ζήτηση για μέταλλα στον κόσμο είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Μια πετυχημένη συμφωνία μεταξύ των ΒΗΡ και Anglo American θα οδηγούσε στον έλεγχο του 10% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού και άλλων μετάλλων. Η κεφαλαιοποίηση της ΒΗΡ ανέρχεται σήμερα στα 147 δις δολάρια, ενώ αυτή της Anglo American στα 38 δις δολάρια περίπου. Με την προσέγγιση της Anglo American, η BHP θέλει να επεκτείνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της ειδικά στην παραγωγή χαλκού. Με την προσφορά της η BHP τιμολογεί την Anglo American στα 38,9 δισ δολάρια (31,1 δισ στερλίνες).

Κίνα: «Εξυπνη» λειτουργία σε 730 ορυχεία

Τέτοια μεγάλη συμφωνία στον κλάδο των ορυχείων και μεταλλευμάτων έχει να γίνει από το 2013 όταν η Glencore είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Xstrata από την Glencore το 2013. Η Anglo American κατέχει μεταξύ άλλων περιζήτητα ορυχεία χαλκού του κλάδου στο Περού και τη Χιλή. Επίσης η θυγατρική της στην εξόρυξη διαμαντιών De Beers και θυγατρικές στην παραγωγή πλατίνας έχουν πληγεί από χαμηλές τιμές. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλός της, Duncan Wanblad, δέχεται έντονες πιέσεις για βελτίωση των μεγεθών από τον Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία αποκάλυψε μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις παραγωγής, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Όλα για το χαλκό

«Όλα γίνονται για χαλκό», δήλωσε στο Reuters ο Ben Cleary, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tribeca Investment Partners, η οποία κατέχει μετοχές και της BHP και της Anglo American. «Πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την BHP. Η Anglo έχει μπει προφανώς πολύ στο παιχνίδι τώρα και πιθανότατα υπάρχει χώρος για άλλους να επέμβουν (ενδιαφερθούν). Αυτό θα βάλει φωτιά σε ολόκληρο τον κλάδο», προσέθεσε.

Εάν κλείσει το ντιλ θα δώσει στην BHP πρόσβαση σε περισσότερο χαλκό, ένα από τα πιο περιζήτητα μέταλλα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, και σε σε περισσότερη ποτάσα, που είναι τα βασικά προϊόντα της. Επίσης θα της προσφέρει περισσότερη πρόσβαση σε άνθρακα από την Αυστραλία.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί σε συνδυασμό με την ενεργειακή μετάβαση -όπως ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- έχουν αυξήσει δραματικά τις προοπτικές ζήτησης για χαλκό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι οι τιμές του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου έχουν αυξηθεί κατά 15%, πλησιάζοντας τα 10.000 δολάρια ο τόνος. Η πρόβλεψη της Anglo για την παραγωγή χαλκού για το 2024 είναι 730.000 έως 790.000 τόνοι, ενώ η BHP στοχεύει σε παραγωγή χαλκού μεταξύ 1,7 και 1,9 εκατομμυρίων τόνων για τους 12 μήνες που ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.

Η BHP παρήγαγε περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους χαλκού το 2023, ενώ η παραγωγή της Anglo ήταν 826.000 τόνοι, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Η ΒΗΡ Group Limited, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Mike Henry, παλαιότερα γνωστή ως BHP Billiton, είναι πολυεθνική εισηγμένη εταιρεία εξόρυξης και μετάλλων με έδρα τη Μελβούρνη στη Αυστραλία. Ιδρύθηκε ως Broken Hill Proprietary Company το 1885. Μέχρι το 2017 η BHP είχε γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Η Anglo American είναι πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης με έδρα το Λονδίνο. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, με περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς και σημαντικός παραγωγός διαμαντιών, χαλκού, νικελίου, σιδηρομεταλλεύματος, πολυαλίτη και άνθρακα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και συμμετέχει στη διαμόρφωση του δείκτη FTSE 100. Είναι επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή