Σε μείωση της παραγωγής νικελίου κατά τουλάχιστον 100.000 μετρικούς τόνους φέτος πρόκειται να προβούν η Κίνα και η Ινδονησία, καθώς οι δύο χώρες – παραγωγοί επιδιώκουν να περιορίσουν τις απώλειες λόγω της πτώσης της τιμής του μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ανοξείδωτου χάλυβα και ηλεκτρικών οχημάτων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές εάν οι παραγωγοί αποφασίσουν να ενισχύσουν τις τιμές και να αφαιρέσουν το πλεόνασμα από την αγορά, αντί απλώς να σταματήσουν τις απώλειες.

Νικέλιο: Πτώση τιμών κλείνει ορυχεία στην Αυστραλία

Οι τιμές του νικελίου είχαν εκτοξευθεί το 2022, και κορυφώθηκαν σπάζοντας το φράγμα των 100.000 δολαρίων, μετά τις προσδοκίες για μειωμένες προμήθειες από τη μεγάλη παραγωγό χώρα, τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σήμερα το μέταλλο διαπραγματεύεται περίπου στα 16.000 δολάρια ανά τόνο μετά την αύξηση της παραγωγής στην Ινδονησία, η οποία πέρυσι αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων προμηθειών εξόρυξης, που υπολογίζονται σε περίπου 3,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Οι προμήθειες της Ινδονησίας αντιστοιχούσαν στο 30% του συνόλου το 2020.

Καθώς η πρόσθετη προσφορά ενίσχυσε τον αντίκτυπο της οικονομικής αδυναμίας που μείωσε τη ζήτηση, οι δυτικές εταιρείες εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της BHP, η οποία είχε καταστήσει το νικέλιο πυρήνα στην πράσινη στρατηγική της, καθώς και μια σειρά από άλλες εταιρείες πάγωσαν προσωρινά περιουσιακά στοιχεία, καθυστέρησαν έργα ή μείωσαν την παραγωγή τους.

Οι περικοπές μέχρι στιγμής έχουν αφαιρέσει περισσότερους από 230.000 τόνους ή περίπου το 6% της πιθανής προσφοράς για φέτος, σύμφωνα με αναλυτές της Macquarie. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν ήταν αρκετή για να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές.

Σύμφωνα με πηγή από παγκόσμιο παραγωγό που μίλησε στο Reuters, θα χρειαστούν μεγαλύτερες μειώσεις για να αποφευχθούν οι οικονομικές απώλειες.

Η Consultancy Benchmark Mineral Intelligence εκτίμησε ότι απαιτούνται περικοπές άνω των 250.000 τόνων για να εξισορροπηθεί η παγκόσμια αγορά νικελίου φέτος.

Η μεγαλύτερη υπερπροσφορά και τα υψηλά αποθέματα εντοπίζονται στο μετάλλευμα νικελίου (NPI), μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στο νικέλιο υψηλής ποιότητας για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, είπαν οι αναλυτές. Η Κίνα και η Ινδονησία αντιπροσωπεύουν το 70% των παγκόσμιων προμηθειών νικελίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι NPI.

«Αν αφαιρέσουμε το περιθώριο διαταραχής 3% ή 100.000 τόνους, περίπου άλλοι 100.000 τόνοι πρέπει να περικοπούν για να εξισορροπηθεί η αγορά», δήλωσε ο Jim Lennon, στρατηγικός αναλυτής στην Macquarie.

«Με την τιμή του NPI γύρω στα 11.000 δολάρια (ο τόνος), θα πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές της προσφοράς στην Κίνα και την Ινδονησία», πρόσθεσε.

Ο Lennon υπολόγισε ότι το κόστος παραγωγής NPI είναι 10.000-11.000 δολάρια ο τόνος στην Ινδονησία και 12.000 δολάρια ο τόνος στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κέρδος.

Ασύμφορες πολλές μονάδες εξόρυξης

Με το κόστος των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευμάτων νικελίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα, που αντιστοιχεί στο 73% των τιμών των NPI, πολλά εργοστάσια NPI στην Κίνα έχουν γίνει ασύμφορα, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

Ο CEO της Anglo American, Duncan Wanblad, αμφισβήτησε εάν το νικέλιο που είναι κατάλληλο για χρήση σε μπαταρίες θα μπορούσε να έχει υψηλότερη τιμή.

«Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει μια πιθανή διχοτόμηση στις καμπύλες κόστους νικελίου ή το νικέλιο που πηγαίνει σε ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το νικέλιο που πηγαίνει σε εφαρμογές μπαταριών», δήλωσε ο Wanblad στο Reuters στο περιθώριο του African Mining Indaba την περασμένη εβδομάδα.

«Ως εκ τούτου, εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικές τιμές νικελίου για να αντιμετωπιστούν και τα δύο», πρόσθεσε.

Η Anglo εξορύσσει νικέλιο στο ορυχείο Barro Alto στη Βραζιλία και ως υποπροϊόν από την επιχείρηση μετάλλων του ομίλου πλατίνας (PGMs) στη Νότια Αφρική.

Αν δεν αυξηθούν οι τιμές, οι δυτικές εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία στη Νέα Καληδονία, την Αυστραλία και τον Καναδά παράγοντας με ζημία και πιθανώς να μειώσουν περισσότερο την παραγωγή τους, όπως εκτιμούν οι traders.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities