Πτώση 22% σημείωσαν τα κέρδη του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης αντιστάθμισαν μόνο εν μέρει την απότομη μείωση των κερδών από το φυσικό αέριο.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 ανήλθαν σε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που ανέμεναν σε μια συναινετική εκτίμηση αναλυτές, σύμφωνα με την LSEG.

Μουράτογλου: Πώληση της Total Eren στην TotalEnergies

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει 45% τον τελευταίο χρόνο λόγω του ήπιου χειμώνα και της χαλάρωσης των ανησυχιών για τις προμήθειες.

Καλύτερα περιθώρια διύλισης

Η Total κατάφερε να αντισταθμίσει κάπως τα χαμηλότερα κέρδη με καλύτερα περιθώρια διύλισης. Οι ταμειακές ροές από δραστηριότητες ανήλθαν σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναν χρόνο πριν.

Η παραγωγή υδρογονανθράκων ήταν περίπου σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, καθώς η έναρξη των νέων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Mero 2 στη Βραζιλία και Akpo West στη Νιγηρία αντιστάθμισε την πώληση των καναδικών περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου στο τέλος του 2023.

Η εταιρεία αναμένει τα κέρδη του φυσικού αερίου να αυξηθούν ξανά τον χειμώνα 2024-2025 καθώς η ζήτηση ανακάμπτει στην Ασία και καθώς αναμένεται μικρή νέα αύξηση της χωρητικότητας LNG στο δίκτυο. Υπολογίζει μια χειμερινή τιμή φυσικού αερίου πάνω από 11 δολάρια/Mbtu, έναντι μιας τρέχουσας ευρωπαϊκής τιμής μεταξύ 8-10 δολαρίων/Mbtu.

Ενώ τα περιθώρια διύλισης ήταν ισχυρά στις αρχές του 2024, η Total ανακοίνωσε ότι οι τρέχουσες υψηλότερες τιμές του πετρελαίου γύρω στα 90 δολάρια ανά βαρέλι καθιστούν τη διύλιση λιγότερο κερδοφόρα κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την τάση πιθανό να συνεχιστεί λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των αποφάσεων των χωρών του ΟΠΕΚ+ να περιορίσουν την παραγωγή μέσω ποσοστώσεων.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης ότι σχεδιάζει να διαθέσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια