Η Google της Alphabet Inc. ζήτησε την Παρασκευή από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια να απορρίψει αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης που κατηγορεί τον γίγαντα της διαφήμισης και της αναζήτησης για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά διαδικτυακής διαφήμισης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε τη διαφημιστική αγωγή τον Ιανουάριο του 2023, κατηγόρησε την εταιρεία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης και υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναγκαστεί να πουλήσει τη σουίτα διαχείρισης διαφημίσεων.

Google: Πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ από την Γαλλία για παραβίαση της συμφωνίας για τα μέσα ενημέρωσης

Το δίκτυο διαδικτυακής διαφήμισης της Google, το οποίο περιλαμβάνει τον διαχειριστή διαφημίσεων, απέφερε το 12% των εσόδων της εταιρείας το 2021 και διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας μηχανών αναζήτησης και cloud.

Η Google υποστήριξε την Παρασκευή ότι η υπόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης «υπερβαίνει τα όρια της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας», λέγοντας ότι δεν ρυθμίζει την επίμαχη συμπεριφορά της διαδικτυακής εταιρείας.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η υπόθεση της κυβέρνησης ήταν «καταδικασμένη» επειδή επιτέθηκε σε επιχειρηματικές πράξεις που «αποτελούν νόμιμες επιλογές σχετικά με το με ποιον θα συνεργαστεί και βελτιώσεις προϊόντων που ωφέλησαν τους πελάτες της Google».

Η αρχική καταγγελία της κυβέρνησης για το 2023 ανέφερε ότι «η Google έχει χρησιμοποιήσει αντιανταγωνιστικά, αποκλειστικά και παράνομα μέσα για να εξαλείψει ή να μειώσει σημαντικά κάθε απειλή για την κυριαρχία της στις τεχνολογίες ψηφιακής διαφήμισης».

Δίκη και στο Τέξας

Η διαφημιστική δραστηριότητα της Google είναι υπεύθυνη για περίπου τα τρία τέταρτα των εσόδων της.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Leonie Brinkema στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια έχει ορίσει τη δίκη στην υπόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σεπτέμβριο.

Η δικαστής έχει τη δυνατότητα να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της αγωγής πριν από τη δίκη ή να απορρίψει εντελώς την υπόθεση. Και οι δύο πλευρές μπορούν να ζητήσουν την έκδοση συνοπτικής δικαστικής απόφασης, μια επανεξέταση με βάση τα πραγματικά περιστατικά επί της ουσίας μιας υπόθεσης.

Η Google αντιμετωπίζει ξεχωριστά μια δίκη τον Μάρτιο του 2025 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας σε μια αγωγή που κατέθεσαν το Τέξας και άλλες πολιτείες και την κατηγορούν για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στις ψηφιακές διαφημίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή