
Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Google επειδή δεν τήρησε ορισμένες από τις δεσμεύσεις της προς τους γαλλικούς εκδότες μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αδειοδότηση περιεχομένου.
Η γαλλική αρχή ανταγωνισμού ανέφερε σε απόφαση την Τετάρτη ότι η Google δεν είχε εκπληρώσει ορισμένους από τους όρους που είχε συμφωνήσει για τα λεγόμενα γειτονικά δικαιώματα ή την αμοιβή των εκδοτών όταν το περιεχόμενό τους εμφανίζεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο κοινοποιούσε πληροφορίες σε ομίλους Τύπου.
Google: Προχωρά σε αλλαγές σε εφαρμογή των νέων κανόνων της ΕΕ
Όπως ανέφεραν οι Financial Times, το πρόστιμο είναι το δεύτερο για την Google στη Γαλλία που συνδέεται με αυτό το ζήτημα, μετά από ποινή 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 για τη διεξαγωγή συνομιλιών με κακοπροαίρετους εκδότες μέσων ενημέρωσης.
Ουσιαστικά, οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση υψηλότερου βαθμού ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές ψηφιακές αγορές, εμποδίζοντας τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά και επιτρέποντας την είσοδο νέων παικτών. Ο κανονισμός αυτός στοχεύει στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Google είχε ανακοινώσει ορισμένες από τις αλλαγές που ισχύουν μόνο για τους χρήστες στην Ευρώπη τον Ιανουάριο και στη συνέχεια τροποποίησε ορισμένες από αυτές ως απάντηση στα σχόλια των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ, των χρηστών και των προγραμματιστών εφαρμογών.
Στο ευρωπαϊκό στόχαστρο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε για πρώτη φορά έρευνα σχετικά με τις πρακτικές στο πεδίο των ψηφιακών διαφημίσεων της Google το 2021. Η έρευνα της Επιτροπής εξετάζει πώς η εταιρεία μπορεί να παρεμπόδισε την πρόσβαση των αντιπάλων της σε δεδομένα χρηστών για διαδικτυακή διαφήμιση, καθώς και πώς μπορεί να έχει ασφαλισμένα δεδομένα για δική της χρήση.
Η συμφωνία της Google με τη Meta Platforms ως μέρος ενός προγράμματος ανοικτής υποβολής προσφορών ήταν αρχικά μέρος της έρευνας, αλλά αποσύρθηκε στα τέλη του 2022.
Η Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνά επίσης τις πρακτικές στην ψηφιακή διαφήμιση της Google, ενώ μια δίκη κατά της συμπεριφοράς της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η Google συνεχίζει να δίνει δικαστική μάχη ενάντια στα αντιμονοπωλιακά πρόστιμα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός προστίμου 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πώς “τρέχει” το λειτουργικό της σύστημα Android για κινητά.
Οι δικαστές της ΕΕ πέρυσι μείωσαν αυτό το πρόστιμο σε 4,125 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Google αμφισβητεί την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης.


Latest News

Η DHL αναστέλλει αποστολές δεμάτων άνω των 800 δολαρίων προς τους Αμερικανούς καταναλωτές
Η DHL διευκρίνισε όμως ότι οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων, είτε είναι προς επιχειρήσεις είτε προς καταναλωτές, δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ