Μέσω ενός υπομνήματος προς το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, ανακοίνωσε μια σειρά από κινήσεις αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη η πρόφαση για αυτόν τον εταιρικό ανασχηματισμό δεν ήταν άλλη από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ίδιος ο Πιτσάι δήλωσε ότι οι αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συγχώνευση διαφορετικών τμημάτων της εταιρείας, θα βοηθήσουν τη Google να «απλοποιήσει τις αποφάσεις» και να κινηθεί ταχύτερα.

H Google μετασχηματίζεται με το βλέμμα στην επιτάχυνση της AI

Αυτό περιλαμβάνει την περαιτέρω συγχώνευση των κεντρικών ομάδων τεχνητής νοημοσύνης της. Πέρυσι, η Google συνδύασε το Brain, μια ομάδα που ανήκε στην ομάδα έρευνας AI, με την DeepMind για να σχηματίσει μια νέα υπερ-μονάδα που θα επικεντρωνόταν με λέιζερ στην κατασκευή μοντέλων AI.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Πιτσάι ανακοίνωσε ότι οι ομάδες εντός του τμήματος Research που εργάζονται στην κατασκευή μοντέλων AI θα συγχωνευθούν επίσης με την Google DeepMind. Οι ομάδες Responsible AI, οι οποίες αναπτύσσουν κανόνες για την ασφαλή και ηθική ανάπτυξη της AI, θα μεταφερθούν επίσης από την Research στο Google DeepMind, είπε.

Συνολικά, δίνεται περισσότερος έλεγχος στον Ντέμη Χασάμπη, ο οποίος ηγείται του Google DeepMind. Πριν από τη συγχώνευση του περασμένου έτους, ο Χασάμπης διηύθυνε το DeepMind σε διακριτή μεν αλλά απόσταση αναπνοής από την Google – μια απόσταση για την οποία είχε αγωνιστεί επί μακρόν να διατηρήσει – και τώρα είναι μπροστά και στο κέντρο της προώθησης της AI της εταιρείας.

Ο Χασάμπης έγινε γρήγορα ο… MVP (ο πολυτιμότερος παίκτης) της Google, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Business Insider, με τη μονάδα του να αναπτύσσει μοντέλα AI όπως το Gemini που βοηθούν την εταιρεία να ανταγωνιστεί την OpenAI και άλλους ανταγωνιστές που εισβάλλουν στον χώρο σχεδόν καθημερινά. Βοηθά επίσης να μετατραπούν αυτά τα μοντέλα σε προϊόντα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Πιτσάι δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει με τη «συγκέντρωση της κατασκευής μοντέλων έντασης υπολογιστών σε ένα μέρος». Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει σε ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται στο εσωτερικό της Google εδώ και καιρό: τον αγώνα για υπολογιστικούς πόρους.

O CEO της Google, Σούνταρ Πιτσάι

Συγχωνεύσεων συνέχεια

Η Google συγχωνεύει επίσης δύο μεγάλες μονάδες προϊόντων της. Η ομάδα συσκευών και υπηρεσιών, η οποία επιβλέπει προϊόντα υλικού όπως οι συσκευές Pixel και τα wearables Fitbit, θα συγχωνευτεί με το τμήμα της επιχείρησης που τρέχει το Android και το Chrome.

Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή: πρόκειται για δύο τεράστιους οργανισμούς που πλέον συγκεντρώνονται κάτω από τη σημαία «Πλατφόρμες και συσκευές». Ο Ρικ Όστερλοχ, ο οποίος προηγουμένως επέβλεπε το υλικό, θα επιβλέπει και τις δύο ομάδες. Ο Χιρόσι Λοκχάιμερ, ο οποίος διηύθυνε την ομάδα Android και Chrome, θα παραμείνει στην Google, αλλά θα διευθύνει άλλα έργα σε ολόκληρη την εταιρεία, δήλωσε ο Πιτσάι.

Ο Σαμίρ Σαμάτ προήχθη επίσης σε «Πρόεδρο οικοσυστημάτων Android» και θα συνεργάζεται με όλους τους συνεργάτες της Google για το Android. Θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του τείχους προστασίας που περιβάλλει τις ομάδες Pixel και Android, το οποίο έχει χρησιμεύσει εδώ και καιρό ως ένας τρόπος για να μην αφήσει τη Google να δώσει στο υλικό της ειδική μεταχείριση έναντι των αντιπάλων της (ένα τείχος προστασίας που ο Όστερλοχ υποσχέθηκε στην ιστοσελίδα The Verge ότι θα παραμείνει σε ισχύ).

Παράπλευρες απώλειες

Όμως η τεχνητή νοημοσύνη και ο εταιρικός ανασχηματισμός είχαν και παράπλευρες απώλειες. Μία ημέρα νωρίτερα της αποστολής του υπομνήματος Πιτσάι, η επικεφαλής των οικονομικών της Google, Ρουθ Πόρατ, ενημέρωσε το προσωπικό της οικονομικής ομάδας ότι θα υπάρξει αναδιοργάνωση που θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον Business Insider.

Η Πόρατ δήλωσε ότι οι αλλαγές γίνονται καθώς η εταιρεία αναπροσαρμόζει τις προτεραιότητές της γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με υπάλληλο που διέρρευσε το περιεχόμενο του εν λόγω σημειώματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή