Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός και οι ανάγκες των νησιωτικών επιχειρήσεων αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές της Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος), στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αναφέρθηκε από το βήμα στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει το επιχειρείν στη νησιωτική Ελλάδα. «Η νησιωτική επιχειρηματικότητα αποτελεί πάνω από 18% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις  αγωνίζονται και προσπαθούν και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην απασχόληση, παρά τις προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Οι υπηρεσίες καθυστερούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν εμπόδια γραφειοκρατίας και μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική επιχειρηματικότητα – η ΚΕΕΕ τα θέτει προς την κεντρική διοίκηση και ζητά λύσεις. Η στήριξη της νησιωτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Για την Ελλάδα» επεσήμανε.

Καμπανάκι από Μασούτη: Πάνω από 400.000 οι κενές θέσεις εργασίας – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται

Ο πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Χίου, Παντελής Λεγάτος, ανέφερε: «Υπάρχει εθνικός κίνδυνος οικονομικής ερημοποίησης των νησιών, μετά από την μακράν περίοδο αποεπένδυσης. Το μεταφορικό ισοδύναμο και μεταφορικά κόστη είναι σωστό μέτρο αλλά αποδίδει με καθυστέρηση. Άλλο πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά κόστη των αεροπορικών εισιτήριων αλλά και η φυγή των νέων».

Όπως σε κάθε συγκυρία, η ΚΕΕΕ προωθεί προσκλήσεις σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Μεταξύ αυτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ήταν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου. «Η κυβέρνηση συζητά με την ΚΕΕΕ, επιχειρηματίες και την αγορά ώστε να βρίσκει σε καθημερινή βάση λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Τα Επιμελητήρια παίζουν ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν τον πλούτο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Κρίσιμη, φυσικά, για την υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η εξεύρεσή τραπεζικών κεφαλαίων» είπε η κ. Παπαδημητρίου.

Το παρών έδωσαν και οι βουλευτές Χίου, Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ανάπτυξης των νησιών και της Χίου. «Καταβάλουμε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας ενώ προχωράμε την επίλυση του μεταναστευτικού. Καταφέραμε να κρατήσουμε το νησιώτικο ΦΠΑ μόνο σε 5 νησιά αλλά θα γίνει και σε Οινούσσες και Ψαρά. Ακόμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροδιατροφή και η μαστίχα μας δίνουν προστιθέμενη αξία» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, τόνισε:  «Ασφάλεια, φορολογική σταθερότητα, ισχυρό τραπεζικό σύστημα και δημοσιές επενδύσεις είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της Χίου και των νησιών».

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα 395 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. «Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε» δήλωσε. Ο δήμαρχος Χίου, Ιωάννη Μαλαφής, στην εισήγησή του μίλησε και για το δημογραφικό. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το δημογραφικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις. Χάσαμε 350 εκατομμύρια το προηγούμενο διάστημα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, από το βήμα υπενθύμισε το μείζονα ρόλο των ΜμΕ. «Στην Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο των κυβερνήσεων οι ΜμΕ και αυτό φαίνεται με την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις που συρρικνώνουν την επιχειρηματικότητα. Στην Ευρώπη η προτεραιότητα είναι οι ΜμΕ , αλλά δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα δεν τις πριμοδοτούν» είπε χαρακτηριστικά. Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας, Άκης Μπάφας.

Παρουσιάσεις στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ πραγματοποίησε πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γεώργιος Τούμπος, ο πρόεδρος Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, Κωνσταντίνος Μούνδρος καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ. Ιωάννης Κίνιας,  ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδοχή στις επιχειρήσεις.

Το κλείσιμο των εργασιών ακολούθησε, κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, Παντελή Λεγάτου, και του Α αντιπρόεδρου ΚΕΕΕ, Ιορδάνη Τσώτσου. Ο κ. Λεγάτος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ικανοποιητική η επισκεψημότητα από τα Επιμελητήρια της χώρας στις σημερινές εργασίες. Συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα που αφορούν τους νησιώτες και την τοπική οικονομία». «Εξαγάγαμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και το δημογραφικό» επεσήμανε ο κ Τσώτσος, προσθέτοντας: «Η ΚΕΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς προωθεί τις προτάσεις των Επιμελητηρίων στα αρμόδια υπουργεία και αναμένει λύσεις». Αναφερόμενος στο ΦΠΑ, ο κ. Τσώτσος σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να τον μειώσει ενώ για τον τουρισμό επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον υπερτουρισμό, αν και αποτελεί πολύ θετικό σημείο το γεγονός ότι άνοιξε η πύλη για τουρίστες με την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις