
Την παραγωγή του πλαστικού συμφώνησε να περιορίσει η G7, με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την παγκόσμια ρύπανση που προκαλεί αυτό το υλικό, σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος των υπουργών Περιβάλλοντος που συνεδρίασαν στην Ιταλία, έγινε σήμερα γνωστό από γαλλική πηγή.
Το πλαστικό υπάρχουν παντού στο περιβάλλον, από την κορυφή των βουνών μέχρι το βάθος των ωκεανών, καθώς και μέσα στο αίμα των ανθρώπων.
Παγκόσμια Τράπεζα: Εκδίδει το «πλαστικό» ομόλογο με τη Citi
“Η G7 αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι το επίπεδο της μόλυνσης από το πλαστικό είναι αβάσταχτο και ότι η αύξησή του είναι ανησυχητική”, δήλωσε η γαλλική αντιπροσωπεία σε σημείωση στο περιθώριο της διήμερης αυτής συνόδου στο Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία.
Απέναντι στη διαπίστωση αυτή, η “G7 δεσμεύεται να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή των πρωτογενών πολυμερών προκειμένου να θέσει τέλος στη ρύπανση από το πλαστικό το 2040”.
Η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, η οποία περιλαμβάνει την Ιταλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα θεσπίσει “μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέπουν την επίτευξη” αυτού του στόχου, σύμφωνα με τη σημείωση αυτή, χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι τα μέτρα αυτά.
Το τελικό ανακοινωθέν της G7 θα εκδοθεί την Τρίτη στο τέλος της υπουργικής συνόδου.
All set for the #G7Italy Ministers’ Meeting on Climate, Energy and Environment at the stunning Palace of Venaria, near Turin. pic.twitter.com/bJP6n0Wzpj
— UK in Italy 🇬🇧🇮🇹 (@UKinItaly) April 29, 2024
Μείζονα πρόκληση το πλαστικό
“Τα πλαστικά απορρίμματα συνιστούν μείζονα πρόκληση η οποία διατρέχει τις τρεις μεγάλες κρίσεις στον πλανήτη: την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη μόλυνση, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Περιβάλλοντος Κριστόφ Μπεσί.
“Η διασπορά των πλαστικών σε όλα τα περιβάλλοντα είναι ένα φαινόμενο σχετικά πρόσφατο στην ιστορία του ανθρώπου, αλλά μοιάζει ήδη να διαφεύγει από κάθε έλεγχο”, υπογράμμισε.
Αυτή η G7 πραγματοποιείται την ώρα που διαπραγματεύσεις μεταξύ 175 χωρών είναι σε εξέλιξη στον Καναδά ενόψει μιας διεθνούς συνθήκης για τη μείωση της μόλυνσης από το πλαστικό. Οι διαπραγματεύσεις αυτές άρχισαν την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.
Παρά το γεγονός ότι οι διαφορετικές πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη σύναψης μιας συνθήκης, στο βάθος έχουν αποκλίνουσες θέσεις. Ορισμένες χώρες και περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την ισχυρή μείωση της παραγωγής πλαστικού έως το 2040. Όμως χώρες παραγωγοί πετρελαίου και τα λόμπι της βιομηχανίας συνηγορούν περισσότερο υπέρ της ανακύκλωσης.
Εν τω μεταξύ, η ρύπανση από το πλαστικό δεν σταματά να αυξάνεται. Θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2060 εάν δεν γίνει τίποτα. Ωστόσο μόνο το 9% των πλαστικών ανακυκλώνεται.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία