Η Ιταλία πιέζει για μια συμφωνία μεταξύ των G7, δηλαδή των πλουσιότερων εθνών, για τον καθορισμό ημερομηνίας στόχου για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσαν διπλωματικές πηγές ενόψει της συνάντησης των υπουργών ενέργειας της G7 στο Τορίνο.

Μια συμφωνία για αυτό θα ήταν ένα βήμα προς την κατεύθυνση που υποδείχθηκε από τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι πέρυσι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, από τα οποία ο άνθρακας είναι ο πιο ρυπογόνος.

Η Κίνα… μονοπωλεί τα νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Η Ιταλία, η οποία ηγείται της εκ περιτροπής προεδρίας της G7 φέτος, σχεδιάζει επί του παρόντος να απενεργοποιήσει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2025, εκτός από το νησί της Σαρδηνίας όπου η προθεσμία είναι για το 2028.

Στη συνάντηση της G7 αυτό το Σαββατοκύριακο, η Ρώμη θέλει να πείσει τους εταίρους της -Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά και Ιαπωνία- να ορίσουν μια κοινή ημερομηνία-στόχο για το τέλος του άνθρακα, ανέφεραν ιταλικές διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Η Ρώμη είναι έτοιμη να βάλει μπροστά τη δική της προθεσμία εάν είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει για μια συμφωνία, πρόσθεσαν οι πηγές του δημοσιεύματος.

Οι γερμανικές αντιδράσεις

Η Γερμανία αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ιταλίας για μια προθεσμία σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, ανέφεραν οι πηγές, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβασμού στη συγκέντρωση του Τορίνο που ξεκινά την Κυριακή.

Το Βερολίνο στοχεύει επί του παρόντος να καταργήσει σταδιακά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2030, αλλά το καύσιμο εξακολουθεί να είναι η δεύτερη πιο σημαντική πηγή ενέργειας της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίθεση και για την πυρηνική ενέργεια

Η Ιταλία και η Γερμανία βρίσκονται επίσης σε αντίθεση για την πυρηνική ενέργεια, με τη Ρώμη να λέει στην ανακοίνωση της G7 ότι η ισχύς που παράγεται από την πυρηνική σχάση είναι μεταξύ των επιλογών που μπορούν να επιλέξουν οι χώρες της G7 για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Ρώμη θέλει επίσης να υποστηρίξει την έρευνα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς, ανέφεραν οι πηγές, αλλά η Γερμανία, η οποία «απενεργοποίησε» τον τελευταίο πυρηνικό της σταθμό το 2023, είναι αντίθετη στο να εκφράσει υποστήριξη για ενέργεια που προέρχεται από πυρηνική σχάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green