Ένα νέο ομόλογο αξίας 100 εκατ. δολαρίων για την καταπολέμηση της σπατάλης, κυκλοφορεί η Παγκόσμια Τράπεζα μαζί με τη Citi, με τις αποπληρωμές να καθορίζονται εν μέρει από την πώληση πιστώσεων αντιστάθμισης πλαστικού και άνθρακα.

Το ομόλογο, το οποίο τιμολογήθηκε αργά την Τετάρτη, θα χρηματοδοτήσει έργα συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών στην Γκάνα και την Ινδονησία και υπογραμμίζει την ανάπτυξη εξωτικών δομών χρέους για περιβαλλοντικούς λόγους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η δομή των ομολόγων σημαίνει ότι οι επενδυτές λαμβάνουν πίσω το κεφάλαιο τους στο τέλος της επταετούς περιόδου, με εγγύηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, συν ελάχιστη πληρωμή τόκου 1,75%.

Ωστόσο, τα ομόλογα έχουν επίσης ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να δώσει στους επενδυτές καλύτερη απόδοση από ό,τι αν είχαν αγοράσει συμβατικά ομόλογα της Παγκόσμιας Τράπεζας παρόμοιας διάρκειας.

Πιστώσεις αντιστάθμισης

Τα δύο έργα ανακύκλωσης δημιουργούν και πωλούν πιστώσεις αντιστάθμισης πλαστικού και άνθρακα σε μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες πλαστικού. Κάθε πλαστική πίστωση αντιστάθμισης αντιπροσωπεύει θεωρητικά έναν τόνο πλαστικού που συλλέγεται ή ανακυκλώνεται. Ωστόσο, ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι έχουν επικρίνει τις αντισταθμίσεις ως απολαύσεις που μπορούν να αγοραστούν χωρίς να μειωθεί η αρχική πηγή ρύπανσης.

Οι κάτοχοι του ομολόγου δήλωσαν ότι ελπίζουν να λάβουν επιστροφές πίστωσης single-A με προστασία τριπλού A. Εάν η τιμή των πλαστικών πιστώσεων παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επιτόκια, οι επενδυτές αναμένουν ότι η συνολική απόδοση από το ομόλογο θα υπερβεί παρόμοιες προσφορές χρέους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η τράπεζα εξέδωσε ένα mainstream ομόλογο με επταετή διάρκεια και κουπόνι 4% στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι πλαστικές πιστώσεις «αλλάζουν εντελώς τα υποκείμενα οικονομικά στοιχεία» για το ομόλογο, δήλωσε ο Tongai Kunorubwe, επικεφαλής περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβέρνησης στην ομάδα σταθερού εισοδήματος της T Rowe Price.

«Υπάρχει μια πολύ σαφής οπτική γωνία βιωσιμότητας», είπε, και επίσης ένα οικονομικό συμφέρον για το ομόλογο «που έχει απήχηση στον κύριο διαχειριστή χαρτοφυλακίου με καθαρά οικονομικά προσανατολισμό».

Τα «πολύχρωμα» ομόλογα

Το νέο χρηματοπιστωτικό μέσο περιλαμβάνεται σε μια σειρά από πολύχρωμα ομόλογα που έχουν πουληθεί τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν το περιβάλλον. Η έκδοση πράσινων ομολόγων αυξήθηκε 12 τοις εκατό το 2023 στα 489 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Merrill Lynch. Άλλα 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα λεγόμενα «μπλε ομόλογα» εκδόθηκαν πέρυσι για βελτιώσεις του νερού. Τα κοινωνικά ομόλογα και τα ομόλογα βιωσιμότητας συνεχίζουν επίσης να έρχονται στην αγορά.

Το ομόλογο για τα πλαστικά δείχνει επίσης την προθυμία ορισμένων επενδυτών να ασχοληθούν με εξωτικά προϊόντα χρέους για να ευθυγραμμιστούν με ορισμένες βιώσιμες αιτίες. Το πλαστικό ομόλογο σηματοδοτεί το τέταρτο αντίστοιχο ομόλογο που εκδίδει η Παγκόσμια Τράπεζα από το 2021.

Το 2022, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε ένα «ομόλογο ρινόκερου» 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της διατήρησης της άγριας ζωής στην Αφρική.

Πέρυσι, ξεκίνησε ένα ομόλογο 50 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών, το οποίο χρηματοδότησε ένα έργο καθαρισμού νερού στο Βιετνάμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green