Reuters Breakingviews

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει προσφέρει μια τεράστια ώθηση στους πολύπαθους δανειστές της Ευρώπης. Επομένως, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι η BNP Paribas την Πέμπτη ανέφερε ως θετική την προοπτική μείωσης των επιτοκίων αργότερα φέτος. Η εξήγηση αφορά εν μέρει τον ισολογισμό της τράπεζας ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά δείχνει επίσης ότι η ελαφρώς πιο χαλαρή νομισματική πολιτική δεν είναι τίποτα ανησυχητικό για τους ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank και της Barclays.

Ο διευθύνων σύμβουλος Jean-Laurent Bonnafé δήλωσε παράλληλα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της γαλλικής τράπεζες ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, την Πέμπτη ότι η ανώτατη γραμμή της θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2% το 2024. Η τράπεζα αναμένει ώθηση από τις μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αγορές υπολογίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα βασικά της επιτόκια δύο ή τρεις φορές το 2024, με το βασικό επιτόκιο καταθέσεων να τελειώνει το έτος σε περίπου 3,25% ή 3,5%, έναντι 4% τώρα. Αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς LSEG που χρησιμοποιούν τιμές παραγώγων επιτοκίου.

Το παράδοξο είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ενισχύσει το εισόδημα των τραπεζών και τώρα θα βοηθήσουν και τα χαμηλότερα [επιτόκια]. Κι όμως είναι εύλογο. Οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων έχουν μέτριο αντίκτυπο στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων. Δανειστές όπως η BNP έχουν τεράστια βιβλία περιουσιακών στοιχείων σταθερού επιτοκίου, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανατιμώνται μόνο αργά με την πάροδο του χρόνου. Πολλές από αυτές τις συμφωνίες θα είχαν καθοριστεί πριν από χρόνια, όταν τα επιτόκια κυμαίνονταν γύρω από το μηδέν. Και θα συνεχίσουν να κινούνται σε πολύ πιο προσοδοφόρα επίπεδα για τις τράπεζες. Μια διαφορά 50 ή 75 μονάδων βάσης στα βασικά επιτόκια δεν έχει μεγάλη σημασία από αυτή την άποψη. Το ίδιο ισχύει και για την Deutsche Bank, η οποία είχε δάνεια ύψους 168 δισ. ευρώ με διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών στο τέλος του 2023 – που αντιστοιχεί στο 80% του συνολικού δανεισμού λιανικής της.

Το κόστος πληρωμής τόκων για τις υποχρεώσεις των τραπεζών, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα καθώς πέφτουν τα επιτόκια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα  για την BNP, η οποία έχει ένα μεγάλο κομμάτι εταιρικών καταθέσεων και προϊόντων λιανικής αποταμίευσης που παρακολουθούν στενά τα βασικά επιτόκια. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόστος των τόκων του θα πρέπει να μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η ώθηση από τα παλαιότερα φθηνά δάνεια που λήγουν συνεχίζει να έρχεται. Η Barclays, εν τω μεταξύ, είναι ένας βαρύς χρήστης αντιστάθμισης κινδύνου για να εξομαλύνει τις επιπτώσεις των επιτοκίων στα κέρδη της. Η βρετανική τράπεζα υπολογίζει ότι έχει περίπου 4 δισεκατομμύρια λίρες ακαθάριστα έσοδα από αντισταθμιστές που έχουν ήδη κλειδωθεί για το 2024. Οι αναλυτές βλέπουν το καθαρό της εισόδημα από τόκους να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, ακόμη και όταν τα επιτόκια πέφτουν.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι ο ιστορικά δύσβατος τομέας είναι ξεκάθαρος. Οι τρεις δανειστές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση στη λογιστική αξία. Αλλά δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις κεντρικές τράπεζες το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners