Στον βατήρα της “συγκέντρωσης” δυνάμεων αναμένεται να παραμείνει αυτήν την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, αναλώνοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα στην εξισορρόπηση και τις μικροδιορθώσεις των θέσεων, όπως άλλωστε κάνει παραδοσιακά τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο.

Οι «κανονικοί» ρυθμοί θα ανακτηθούν επομένως από την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Μαΐου, καθώς και η αγορά θα παραμείνει κλειστή την Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου, την Μ. Παρασκευή, 3 Μαΐου, την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου, και την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου. Και με δεδομένο ότι οι ευρωαγορές θα κλείσουν μόνο την 1/5 και τα αμερικανικά Χρηματιστήρια θα παραμείνουν ανοιχτά χωρίς καμία αργία, είναι φανερό ότι επέρχεται διστακτικότητα στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ύψωσαν τείχος Τιτάν και Βιοχάλκο κόντρα στην πτώση ΟΠΑΠ και τραπεζών

H Fed

Άλλωστε, η κινητικότητα των ξένων το επόμενο διάστημα θα έχει να κάνει και με την συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, της Federal Reserve, η οποία θα δώσει το στίγμα της για τα επόμενα βήμα από αύριο, Τετάρτη, ενώ στη μεγάλη εικόνα, η ομόλογή της στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να κάνει το δικό της pivot και να μειώσει τα επιτόκια στις 6 Ιουνίου.

Έτσι, το βλέμμα στο επόμενο 20ήμερο θα είναι στραμμένο για τυχόν ενδείξεις στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πορεία της αγοράς θα αφήσει τους μετέχοντες χωρίς νέα. Πέραν του επιχειρηματικού μετώπου, όπου βλέπουμε τη Λ. Αθηνών να τροφοδοτείται συχνά πυκνά με εξελίξεις, το ΧΑ είναι αισθητά ρηχό για τους θεσμικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κινήσεις που είναι μπροστά χρονικά από τους υπόλοιπους. Και οι επόμενες ημέρες θα δούμε και τη δραστηριοποίηση των passive funds, η παρουσία των οποίων στα ελληνικά δρώμενα πάντα συνδέεται με έκρηξη τζίρου στην ρηχή ελληνική αγορά.

Ποιες είναι οι «SOS» ημερομηνίες του Μαΐου

Αφού περάσει τις δύο «μισές» εβδομάδες, στη δεύτερη του Μαΐου, η αγορά θα περιμένει το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαΐου, όταν ο οίκος MSCI θα ανακοινώσει την αξιολόγηση των δεικτών του (Semi-Annual Index Review), με τις αλλαγές να εφαρμόζονται την 3η Ιουνίου 2024.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 24 Μαΐου, ο FTSE, θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο πλαίσιο του All World Quarterly Index Review, με τις αλλαγές να εφαρμόζονται την 21η Ιουνίου 2024.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν αναμένουμε κάποια προσθήκη ή διαγραφή με ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά θα έχουν σημασία οι “έμμεσες” ροές που θα υπάρξουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς θα αλλάξουν θέση ή σταθμίσεις άλλες αγορές και τίτλοι. Παραδοσιακά άλλωστε, σε ημέρες rebalancing, η ελληνική αγορά ανεβάζει κατακόρυφα τους τζίρους της, καταγράφοντας μάλιστα τους υψηλότερους όλης της χρονιάς.

Ο Fitch

Την τελευταία ημέρα του Μαΐου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα δώσει την ανάλυσή του για την ελληνική οικονομία, για την οποία σήμερα δίνει βαθμολογία ‘BBB-’, με σταθερό outlook. Ο οίκος έδωσε την επενδυτική βαθμίδα μόλις τον Δεκέμβριο, και δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα την αξιολόγησή του, ωστόσο, είναι σημαντική για την αγορά η ανάλυσή του για την πορεία της οικονομίας, αφού θα δώσει αρκετές ενδείξεις για το πώς βλέπει τις δημοσιονομικές επιδόσεις το πρώτο πεντάμηνο.

Επίσης, μεγάλη σημασία θα έχει το πώς ο Fitch θα σχολιάσει την πορεία αποεπένδυσης του κράτους από τον τραπεζικό κλάδο, αφού μεσολάβησε η διάθεση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τρ. Πειραιώς και αναμένεται και η «τελευταία πράξη» στην Εθνική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών