Τέλος στο ράλι των τιμών των τροφίμων προβλέπει για το 2024 η Oxford Economics, προβλέποντας συγκράτηση των τιμών και σχετική μείωσή τους, μειώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τις τιμές λιανικής.

Η ανάσα που θα δώσει στους καταναλωτές η μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην μεγάλη προσφορά που διαπιστώνεται σε σημαντικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα στο σιτάρι και το καλαμπόκι.

Σιτηρά: Ποιοι «ποντάρουν» δισ. στην πτώση των τιμών

Οι πλούσιες συγκομιδές των τελευταίων μηνών και για τις δύο βασικές καλλιέργειες οδήγησαν σε σταθερή μείωση των τιμών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι έχουν υποχωρήσει σχεδόν 10% από την αρχή του έτους, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι κατά 6% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι αγρότες αύξησαν την παραγωγή τόσο του σιταριού όσο και του καλαμποκιού υπό την πίεση των υψηλότερων τιμών που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι δείκτες τιμών στα βασικά προιόντα

Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες συγκομιδές αραβοσίτου είναι πιθανό να διαμορφωθούν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Αύγουστο, ενώ οι συγκομιδές σιταριού προβλέπεται επίσης να ανέλθουν σε υψηλά επίπεδα, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ της περιόδου εμπορίας 2022-2023.

Παράλληλα, οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού έχουν επίσης κατακλύσει τις διεθνείς αγορές, διατηρώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Το σιτάρι και το καλαμπόκι, μαζί με το ρύζι, αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας διατροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως επηρεάσει καθοριστικά το πορτοφόλι των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού σημείωσαν ισχυρή πτώση, οι τιμές του ρυζιού ανεβαίνουν σταθερά, με τις παγκόσμιες προμήθειες να παρεμποδίζονται από τους εξαγωγικούς περιορισμούς που επέβαλε η Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.

Σε αντίθεση με την πτώση που παρατηρήθηκε στις τιμές του σιταριού και του αραβοσίτου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ακατέργαστο ρύζι έχουν ενισχυθεί πάνω από 8% από την αρχή του έτους.

Οι εκτιμήσεις για βασικά αγροτικά αγαθά

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτιμάται πως συνολικά εφέτος θα σημειώσουν περεταίρω πτώση κατά 5%-6%, προτού αυξηθούν σε ετήσια βάση το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες πλήττουν την εμπιστοσύνη των αγροτικών επιχειρήσεων και τις προοπτικές των καλλιεργειών, με την τιμή του κακάο να εκτοξεύεται π.χ. προσφάτως σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι αγρότες της Δυτικής Αφρικής δίνουν μάχη με τις κακές καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες.

Οι αγοραστές στην Αφρική και την Ασία επίσης τηρούν στάση αναμονής στην αγορά σιταριού, με την ελπίδα ακόμη χαμηλότερων τιμών, επομένως η επιστροφή τους στην αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη των τιμών. Επιπλέον, οι τιμές του ρυζιού, οι οποίες παραμένουν υψηλές, θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές που προέρχονται από την Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities