Σε πώληση 23 κτιρίων της στο Βέλγιο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι τιμήματος 900 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο «τη μετατροπή της συνοικίας όπου στεγάζονται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε έναν αστικό χώρο σύγχρονο, ελκυστικό και πιο πράσινο, όπου τα κτίρια γραφείων θα συνυπάρχουν αρμονικά με κατοικίες, καταστήματα και χώρους αναψυχής», όπως αναφέρεται στο σχετικό κοινό ανακοινωθέν.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή και το Βέλγιο συνήψαν συμφωνία βάσει της οποίας το βελγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο SFPIM αγοράζει από την Επιτροπή τα 23 κτίρια έναντι τιμήματος 900 εκατ. ευρώ.

Η πώληση θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες της Επιτροπής να μειώσει τους χώρους γραφείων της κατά 25% έως το 2030, να εκσυγχρονίσει τα ακίνητά της καθιστώντας τα πιο οικολογικά και παράλληλα να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακά της.

Έτσι θα καταστούν δυνατές και οικονομίες κλίμακας, καθώς το προσωπικό θα εργάζεται σε λιγότερα, μεγαλύτερα και ενεργειακά αποδοτικότερα κτίρια. Επιπλέον, η αντικατάσταση των παλαιών κτιρίων με σύγχρονα και ευέλικτα γραφεία θα καταστήσει την Επιτροπή πιο ελκυστικό εργοδότη, ενώ προσαρμόζει τις ανάγκες της σε γραφεία στον νέο υβριδικό τρόπο εργασίας.

Αναβάθμιση της συνοικίας

Ταυτόχρονα, το SFPIM και η Περιφέρεια Βρυξελλών αναβαθμίζουν τα κύρια ακίνητα της ευρωπαϊκής συνοικίας.

Το SFPIM θα συμπεριλάβει τα κτίρια αυτά στο χαρτοφυλάκιό του. Τα κτίρια θα ανακαινιστούν ώστε να καταστούν πιο βιώσιμα και να επιστρέψουν στην αγορά για μεικτή χρήση (επιχειρήσεις, στέγαση, υπηρεσίες).

Τέλος, η πώληση ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου να συνεχίσει να φιλοξενεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εδραιώνοντας την παρουσία τους στις Βρυξέλλες και να καταστήσει τις Βρυξέλλες μια πόλη ακόμη πιο διεθνή, σύγχρονη και πράσινη.

Κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής να πωλήσει 23 από τα κτίριά της από το 2023 και μετά, προκηρύχθηκε διαγωνισμός το 2023. Η σύμβαση ανατέθηκε στο SFPIM.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή