Σε μια κίνηση που εξέπληξε τον κλάδο της υγείας στις ΗΠΑ, η Walmart αποφάσισε να αποεπενδύσει από την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. O κολοσσός λιανικής ανέφερε πως πήρε τη «δύσκολη απόφαση» να κλείσει τις 51 κλινικές Walmart Health, όπως και την ψηφιακή προσφορά φροντίδας.

Η είδηση ​​ήρθε μόλις ένα μήνα αφότου η Walmart ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να ανοίξει 22 νέες τοποθεσίες Walmart Health φέτος, ενώ η Walgreens -η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πίσω από το CVS Health- απέσυρε το σχέδιό της να επεκτείνει τις κλινικές πρωτοβάθμιας φροντίδας στο VillageMD, με σχέδια να κλείσει περίπου 160 τοποθεσίες.

ΗΠΑ: Πώς θα τις επηρεάσει το φαινόμενο Walmart

«Μέσα από την εμπειρία μας στη διαχείριση των κέντρων Walmart Health και της Walmart Health Virtual Care, αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για να συνεχίσουμε», τόνισε η εταιρεία. «Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση και, όπως και άλλες, το απαιτητικό περιβάλλον αποζημίωσης και η κλιμάκωση του λειτουργικού κόστους δημιουργούν έλλειψη κερδοφορίας που καθιστούν την επιχείρηση φροντίδας μη βιώσιμη για εμάς αυτή τη στιγμή».

Ο retailer επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υγείας και ευεξίας σε ολόκληρη τη χώρα μέσω των σχεδόν 4.600 φαρμακείων του και περισσότερων από 3.000 Vision Centers.

Η υγεία και η Walmart

Η Walmart εγκαινίασε το πρώτο το Walmart Health το 2019. Τα κέντρα έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους ασθενείς να διαχειρίζονται την υγειονομική τους περίθαλψη σε μία μόνο τοποθεσία, με υπηρεσίες που περιλαμβάνουν οδοντιατρική, πρωτοβάθμια περίθαλψη, απεικονίσεις, εργαστηριακούς και μικροβιολογιούς ελέγχους και άλλα. Οι κλινικές βρίσκονται σε πέντε πολιτείες: Αρκάνσας, Φλόριντα, Τζόρτζια, Ιλινόις και Τέξας.

Εδώ και 40 χρόνια λειτουργεί το concept των φαρμακείων και των Vision Centers, δημιουγώντας μια αλυσίδα από προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά σημεία περίθαλψης που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αντίστοιχων κοινοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια, η σημασία των φαρμακείων συνέχισε να ενισχύεται, γι’ αυτό και επεκτάθηκαν οι κλινικές δυνατότητες των υπηρεσιών που παρέχουν, όπως εμβολιασμούς, πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη από εξειδικευμένα φαρμακεία, καθώς και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως η διαχείριση φαρμακευτικής θεραπείας και διάφορες εξετάσεις υγείας. Με περισσότερα από 4.000 σημεία Walmart Pharmacies σε περιοχές με έλλειψη ιατρικών υπηρεσιών, η Walmart πολλές φορές καλύπτει την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ανάλογα έπραξε και με τα Vision Centers, την αλυσίδα οπτικών, η οποία αναπτύσσεται και εξελίσσεται ώστε να εξυπηρετεί τους πελάτες της με ακόμη περισσότερα σημεία – πρόσφατα δε με περισσότερα από 200 κέντρα όρασης περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Walmart.

Τι αναμένεται το επόμενο διάστημα

Εστιάζοντας σε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες που σχετίζονται με το core business της -το λιανεμπόριο- η εταιρεία αποφάσισε να ενισχύσει το Walmart Healthcare Research Institute και την παροχή over-the-counter φαρμάκων, δηλαδή όσων μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα αναλγητικά.

Όσον αφορά τους συνεργάτες της Walmart Health, μπορούν να μεταφερθούν σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία της Walmart ή του Sam’s Club, ανέφερε η εταιρεία. Θα πληρωθούν για 90 ημέρες, εκτός εάν μεταφερθούν σε άλλη τοποθεσία κατά το διάστημα αυτό ή φύγουν από την εταιρεία. Μετά το πέρας των 90 ημερών, εάν δεν μεταγραφούν ή δεν αποχωρήσουν, οι δικαιούχοι συνεργάτες θα λάβουν επίδομα απόλυσης.

Οι πάροχοι συνεργάτες της κλινικής θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν υπάρχοντες ασθενείς όσο οι κλινικές είναι ανοιχτές. Μέσω των αντίστοιχων εργοδοτών τους, αυτοί οι πάροχοι θα αμείβονται για 90 ημέρες, μετά τις οποίες οι επιλέξιμοι πάροχοι θα λαμβάνουν πληρωμές μετάβασης.

Οι κλινικές αναμένεται να κλείσουν εντός των επόμενων 45 έως 90 ημερών, ανέφερε το CNBC. Ο retailer θα βοηθήσει επίσης τους ασθενείς να βρουν παρόχους υψηλής ποιότητας στα ασφαλιστικά τους δίκτυα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν περίθαλψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή