ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Σημαντική ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων ανακοίνωσε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το 2023.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών και μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αναμφίβολα ηγέτης στην ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και στον τομέα των έργων περιβάλλοντος.

Όπως θα διαβάσατε στον ΟΤ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για τη χρονιά που έφυγε ανακοίνωσε αύξηση 10% στα έσοδα και 8,3% στην κερδοφορία με τα προσαρμοσμένα EBITDA να κλείνουν στα 178,4 εκατ. ευρώ.

Game changer

Game changer στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας ήταν το πλέγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα της Εύβοιας.

Το μεγαλύτερο συγκρότημα αιολικών στην Ελλάδα ισχύος 327 MW, μοιάζει με υπεράκτιο αιολικό και από το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς – οπότε και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά – έφερε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αύξηση 16% στα έσοδα και 41,2% στην προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022.

Το 2024 θα είναι το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του «Καφηρέα» και τότε θα αποτυπωθεί όλο το μέγεθος της συνεισφοράς του στην εταιρεία.

Τα νέα έργα

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ όμως πάει για το νέο στόχο σε εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ. Αυτός είναι τα 2 GW από τα 1,2 GW που έχει σήμερα.

Από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, αλίευσα την εκτίμηση που θέλει την εισηγμένη να ολοκληρώνει το 2024 – 2025 δέκα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW.

«Τα καλύτερα έρχονται για τους μετόχους», μου σχολίασε χαρακτηριστικά αναλυτής…

Λήξη προθεσμίας

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Κι από την 1η Μαίου θα αρχίσουν να «πέφτουν» πρόστιμα σε όσους επαγγελματίες δεν το έχουν πράξει. Μάλιστα!

Διαμαρτυρία

Χθες όμως με μία οργισμένη αλλά και αρκούντως γλαφυρή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Μηχανών Γραφείου περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο «κύκλωμα» της διασύνδεσης. Κατάσταση, η οποία μόνο κολακευτική δεν είναι για τον κ. Χατζηδάκη! Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «με μια ακατάλληλη προσέγγιση στο θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών συστημάτων, η κυβέρνηση ανάγκασε τους επιχειρηματίες σε έναν αγώνα με τον χρόνο, τους πόρους και τον φόβο. Μια προσέγγιση που στηρίχθηκε σε αριθμούς και πίνακες υπονομεύοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης και σταθερότητας που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών».

Εκφοβισμός

Και προσθέτει πως «από το καλοκαίρι του 2023 που ξεκίνησαν οι προσπάθειες αναβάθμισης των ταμειακών συστημάτων και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, μόνο το 30% αυτών είχε ολοκληρωθεί. Συνακόλουθα, τα αναβαθμισμένα POS δεν ξεπερνούσαν το 10%. Τότε, και με αυτά τα δεδομένα, σε ένα ανέτοιμο και ανώριμο πεδίο, ξεκίνησε μια εκστρατεία εκφοβισμού, με την απειλή προστίμων, προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση. Μια εκστρατεία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα παρόλο που η κυβέρνηση γνωρίζει εδώ και μήνες ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει». Να σας θυμίσω ότι κατ΄ επανάληψη ο κ. Χατζηδάκη έκανε λόγο για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που απειλούν την χρηματοδότηση του έργου, τονίζοντας ότι η 30η Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Από εκεί και μετά «ουαί και αλίμονο σας»! Τον λόγο θα έχει η ΑΔΑΕ….

Θα δοθεί νέα παράταση;

Και σημειώνουν οι επιχειρηματίες ότι «από την μια πλευρά είναι οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις τεχνικές προκλήσεις που συνοδεύουν την διασύνδεση. Τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα, πολλά. Προβλήματα που δημιουργούν τρομερή ανασφάλεια στους επαγγελματίες, απώλεια εμπιστοσύνης και μείωση των πωλήσεων. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε έναν αγώνα με το χρόνο και την τεχνολογία, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα των δεδομένων τους και τη σωστή λειτουργία των καταστημάτων τους». Προς το παρόν είναι άγνωστες οι βουλές του κ. Χατζηδάκη. Θα δοθεί τελικώς κάποια παράταση ή θα κόβει βόλτες ο κ. Πιτσιλής μοιράζοντας πρόστιμα! Σήμερα θα μάθουμε….

—-

Ο κ. Κώστας Σκρέκας

Τελικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας είναι … αναντικατάστατος! Νομίζω πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση – ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης «βλέπει την σκόνη του»! Χθες «πούλησε» στους δεινοπαθούντες από την ακρίβεια καταναλωτές, ένα εργαλείο που λειτουργεί εδώ και χρόνια, ως καινούργιο – δηλαδή το «καθάρισε» το «γυάλισε» και το έβαλε στη … βιτρίνα του υπουργείου. Πρόκειται για την πλατφόρμα του υπουργείου e – Καταναλωτής!

Επίσκεψη!

Και τι είπε στους καταναλωτές – είπαμε που υποφέρουν οικονομικά – ότι μπορούν να «μπαίνουν» και να βλέπουν ποια είναι η φθηνότερη αλυσίδα και να πηγαίνουν να ψωνίζουν. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η πλατφόρμα παρέχει στον καταναλωτή τη δυνατότητα διαφανούς σύγκρισης τιμών σε -επί του παρόντος- 3.000 βασικά και ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο». Δηλαδή μπορεί να πηγαίνει να αγοράσει πχ φέτα από την άλφα αλυσίδα, φασόλια από την β αλυσίδα και ού το καθεξής. Διότι όπως γνωρίζουν όχι μόνο οι παροικούντες την αγορά, αλλά και οι ενημερωμένοι καταναλωτές, σε άλλα προϊόντα είναι φθηνότερη μία αλυσίδα, σε άλλα είναι η άλλη και πάει λέγοντας! Θα ξεκινάει ο καταναλωτής από τις 10 το πρωί και μέχρι το απόγευμα θα έχει γεμίσει το καλάθι….

«Λουστράρισμα»

Και αυτό το πούλησε ως σύγχρονο «εργαλείο» κατά της ακρίβειας. Ναι, μα τω θεώ! Στην πλατφόρμα υπάρχει και ένας χάρτης για να μπορεί ο καταναλωτής να ελέγξει όλα τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται πλησίον του τόπου διαμονής του, πριν ξεκινήσει τις αγορές. Κι έτσι κερδίζει και χρόνο. Είναι γεγονός ότι η πενία τέχνας κατεργάζεται! Κι επειδή το υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πενίας από πλευράς «εργαλείων» «λουστράρουν» ότι υπάρχει και το «πουλάνε»…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories