Είδες οι γείτονες;

Μπορεί να λέμε πολλά για την Τουρκία και για την «αυταρχική δημοκρατία» της. Και να έχουμε φυσικά δίκιο! Όμως υπάρχουν και πλευρές της οικονομικής της λειτουργίας που έχουν ενδιαφέρον. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα «η Τουρκία, με τις ισχυρές τεχνολογικές υποδομές της, την εύκολη πρόσβαση και τα εξαιρετικά προηγμένα ψηφιακά τραπεζικά συστήματα και συστήματα πληρωμών, έχει ήδη γίνει δημοφιλής προορισμός για τους “ψηφιακούς νομάδες” τα τελευταία χρόνια»! Ναι, όπως ακριβώς το διαβάσατε.

Απλά πράγματα!

Διαφημίζει την τεχνολογική της ανάπτυξη και επιχειρεί να προσελκύσει μία νέα κατηγορία ανθρώπων, που αναδείχθηκε κυρίως στην περίοδο της πανδημίας, τους «ψηφιακούς νομάδες». Δηλαδή τους εργαζόμενους «από μακριά». Και συμπληρώνει ότι «με μια βίζα ψηφιακού νομά, οι επισκέπτες μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Τουρκία και να απολαύσουν τη ομορφιά της χώρας, ενώ κάνουν χρήση του διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων και της κινητής τηλεφωνίας στις μεγάλες πόλεις της».

Και οι απωλολότες…

Εντάξει, δεν θα δημοσιεύσω το εκτενές δελτίο τύπου της τουρκικής πρεσβείας, όμως θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι διαφημίζει τις τεχνολογικές της δυνατότητες και επιχειρεί να προσελκύσει αυτή την ειδική κατηγορία εργαζομένων από πολλές χώρες. Και από την Ρωσική Ομοσπονδία και από την Λευκορωσία, που βρίσκεται σε … «καραντίνα» λόγω των γνωστών εξελίξεων των τελευταίων χρόνων! Μάλιστα!

Νέο ρεκόρ

Το ένα χτύπημα διαδέχεται το άλλο! Μαζί με την ακρίβεια, η οποία «σαρώνει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το πρόβλημα της στέγης έχει οξυνθεί. Σε σημείο που πολλοί κάνουν λόγο για «στεγαστική κρίση»! Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι η δεύτερη φθηνότερη στεγαστική αγορά μεταξύ των 11 χωρών που μετρώνται. Όμως…

Ομορφιές

Όμως αν το κόστος της στέγης συνδυαστεί με το ύψος των εισοδημάτων, τότε η Ελλάδα έχει τη δεύτερη ακριβότερη στέγη στο σύνολο των 11 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Τόμπολα!

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΚΤ στην Ελλάδα το κόστος της στέγασης απορροφά το 20% του εισοδήματος των ιδιοκτητών, το 40% του εισοδήματος των ενοικιαστών και το 35% του εισοδήματος όσων έχουν στεγαστικό δάνειο. Καλά πάει κι αυτό….

Κινητικότητα

Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο τους τελευταίους μήνες το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζουν μία ιδιαίτερη – επικοινωνιακή – κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Κάτι ένα μικρό «ζόρισμα» στο airbnb, κάτι η ευνοϊκή χρηματοδότηση για νέα ζευγάρια. Δηλαδή «ψευτομερεμέτια» για να εμφανίσουν ότι κάτι προσπαθούν να κάνουν, αλλά…. Όμως όπως το ψέμα, έτσι κι η … επικοινωνία έχει «κοντά πόδια»!

Δηλώσεις!

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ως εκ των αρμοδιοτήτων του, έχει «πάρει επ΄ ώμου» την πασχαλινή αγορά. Ζόρικη υπόθεση, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Και μία «στραβή» να γίνει, θα έχει υψηλό κόστος! Το «βαρόμετρο» βεβαίως της πασχαλινής αγοράς είναι η τιμή των αμνοεριφίων. Δήλωσε, λοιπόν, προ ημερών ότι το αρνί που θα ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να είναι και φθηνότερο από 10 ευρώ το κιλό. Σπουδαία νέα για τους καταναλωτές!

Εκ του ασφαλούς

Πρέπει όμως οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι επειδή το Πάσχα φέτος είναι αργά, τα αμνοερίφια θα είναι μεγάλα – θα είναι «βαριά» όπως λένε στην αγορά – δηλαδή περί τα 15 κιλά έκαστο. Σίγουρα βέβαια θα υπάρχουν και αμνοερίφια γάλακτος, τα οποία μπορούν να … «κοσμούν» τις «προθήκες των κοσμηματοπωλείων»! Ετσι η βεβαιότητα του κ. Σκρέκα – βοηθάει εξάλλου και ο τόπος καταγωγής του – είναι εκ του ασφαλούς….

Τουρκικές εισαγωγές

Η τάση έχει αρχίσει να καταγράφεται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μετά από την … «θορυβώδη» επίσκεψη του Daniel! Οι εξαγωγές της ελληνικής τομάτας άρχισαν να μειώνονται – σε ένα βαθμό φταίνε κι οι καταστροφές – και οι έλληνες καταναλωτές από την άλλη πλευρά τις αγόρασαν πάνω από 3 ευρώ το κιλό. Ακόμη και στη λαϊκή αγορά! Παράλληλα οι εισαγωγές τουρκικής τομάτας αυξάνοντας και μάλιστα εντυπωσιακά, εβδομάδα με την εβδομάδα! Η τάση αυτή συνεχίζεται και φέτος.

Αυξάνονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, οι εξαγωγές ντομάτας εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 20.500 τόνους έναντι 22.300 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 – μειώθηκαν κατά 8,4%. Αντιθέτως οι εισαγωγές ντομάτας αυξάνονται συνεχώς. Ως τώρα έχουν ανέλθει στους περίπου 1.200 τόνους έναντι 450 τόνων πέρσι. Και μαντέψτε, οι 700 τόνοι προέρχονται από την Τουρκία!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories