Νέα πτώση καταγράφουν οι τιμές του κακάο, παρατείνοντας μια εβδομάδα ακραίας αστάθειας καθώς η ρευστότητα στερεύει και οι αγοραστές απέχουν…

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν έως και 9,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Οι τιμές είναι τώρα περίπου 30% χαμηλότερες από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Στην αγορά παρατηρείται έντονη νευρικότητα, καθώς η κρίση ρευστότητας έχει προκαλέσει αναστάτωση αφού  πλέον έχει γίνει πιο ακριβό για τους traders να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική έχουν ως αποτέλεσμα το τρίτο διαδοχικό έτος ελλείψεων, οδηγώντας σε ραγδαία άνοδο των τιμών τους τελευταίους μήνες. Αυτό αύξησε το κόστος της σοκολάτας και άγχωσε τις εταιρείες και τους εμπόρους, οι οποίοι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν κόκκους, ενώ ταυτόχρονα ήταν επιφυλακτικοί να μην καούν από την ασταθή αγορά.

Στον πυρετό… του κακάο – Ξεριζώνουν μπανανιές, φυτεύουν κακαόδεντρα

Η κρίση μετρητών

Η κρίση μετρητών αναγκάζει τώρα τους εμπόρους να καθυστερήσουν τις αγορές από τους κορυφαίους παραγωγούς, ανέφερε το Bloomberg την Τετάρτη. Η αγορά περισσότερου φυσικού κακάο θα απαιτούσε από αυτούς να αντισταθμίσουν τις αγορές τους στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, όπως η άνοδος της μεταβλητότητας τους αναγκάζει να βάλουν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τις κλήσεις περιθωρίου.

«Οι ενδείξεις ότι οι εμπορικές εταιρείες καθυστερούν ορισμένες από τις αγορές κακάο της Δυτικής Αφρικής μέχρι την επόμενη σεζόν έχουν πιέσει την αγορά κακάο», ανέφερε η έκθεση Hightower.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που πλησίασαν τα 12.000 δολάρια τον τόνο τον περασμένο μήνα, έκτοτε υποχώρησαν κοντά στα 7.500 δολάρια, μια πτώση που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους αγοραστές.

Η νευρικότητα στις αγορές

Προς το παρόν, η αγορά παλεύει με μια ηρεμία στις συναλλαγές. Η τρελή πορεία του κακάο φέτος σημαίνει ότι οι έμποροι έπρεπε να βρουν περισσότερα χρήματα για να πληρώσουν περιθώρια, αναγκάζοντάς τους να κλείσουν θέσεις. Το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για το κακάο της Νέας Υόρκης, ή ο αριθμός των συμβάσεων που εκκρεμούν, έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία συναλλαγών που αναλύθηκαν από το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και οι συναλλαγές με λίγες παρτίδες μπορούν να κινήσουν την αγορά με έναν τρόπο», σχολίασε ο Steve Waterridge, επικεφαλής έρευνας στην Tropical Research Services. «Γνωρίζουμε την κατάσταση της τρέχουσας καλλιέργειας, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη σεζόν».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση του εφοδιασμού μπορεί να βελτιωθεί. Οι βροχές στη Δυτική Αφρική θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επερχόμενη συγκομιδή στη μέση της καλλιέργειας και η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αύξησαν την τιμή που καταβάλλεται στους αγρότες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους κόκκους στην αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καφές

Σε άλλα μαλακά εμπορεύματα, η αγορά καφέ σημείωσε επίσης μεγάλη πτώση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης robusta να βυθίζονται έως και 7,9% στο Λονδίνο. Οι τιμές είχαν φτάσει σε νέα υψηλά στα τέλη του περασμένου μήνα. Οι κερδοσκόποι αποχωρούν από θέσεις και η κίνηση «προσέφερε στον εμπορικό τομέα την ευκαιρία να συμμετάσχει μετά από εβδομάδες στο περιθώριο» υποστήριξε ο Alex Boughton, ένας μεσίτης soft commodities στο Sucden Financial.

Ο καφές και το κακάο έχουν «υπεραγοραστεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Tristan Fletcher, διευθύνων σύμβουλος της ChAI, μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των αγορών εμπορευμάτων. «Υπήρξε ισχυρή κεφαλαιοποίηση κερδών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities