Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από λίγους μήνες χάρη στην ανθεκτική δραστηριότητα των ΗΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός συγκλίνει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν με τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΟΣΑ, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του.

Η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης 3,1% που παρατηρήθηκε πέρυσι και θα επιταχυνθεί οριακά στο 3,2% το επόμενο έτος, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις που χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο για ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3% το 2025.

ΟΟΣΑ: Σταθερός στο 5,7% τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός

Η ταχύτερη του αναμενόμενου πτώση του πληθωρισμού δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ παράλληλα τροφοδότησε την αύξηση των εισοδημάτων των καταναλωτών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του.

Υποτονικοί ρυθμοί σε ΕΕ και Βρετανία

Ωστόσο, η ταχύτητα των ανακάμψεων αποκλίνει ευρέως, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι η παρατεταμένη υποτονικότητα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αντισταθμίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αυξήθηκε στο 2,6% φέτος από προηγούμενη εκτίμηση 2,1%.

Το επόμενο έτος η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει σε ρυθμό 1,8%, ελαφρώς υψηλότερα από το 1,7% του Φεβρουαρίου.

Ενισχυμένη από τα δημοσιονομικά κίνητρα, η οικονομία της Κίνας αναμενόταν επίσης να αναπτυχθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, με την ανάπτυξή της να προβλέπεται πλέον στο 4,9% το 2024 και στο 4,5% το 2025, από 4,7% και 4,2% αντίστοιχα τον Φεβρουάριο.

Ενώ η αδυναμία στη Γερμανία θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη ευρωζώνη, η ανάπτυξη του μπλοκ προβλέπεται να επιταχυνθεί από 0,7% φέτος σε 1,5% το επόμενο έτος, καθώς ο χαμηλότερος πληθωρισμός ενισχύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ανοίγει το δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων. Ο ΟΟΣΑ είχε προηγουμένως προβλέψει ανάπτυξη της ευρωζώνης 0,6% φέτος και 1,3% το 2025.

Οι προοπτικές της Βρετανίας ήταν μία από τις λίγες που υποβαθμίστηκαν με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει πλέον μόνο 0,4% φέτος έναντι 0,7% προηγουμένως. Καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 1% το 2025, σε σύγκριση με το 1,2% που αναμενόταν τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, τα εισοδηματικά οφέλη, η εύκολη νομισματική πολιτική και οι προσωρινές φορολογικές μειώσεις θα βοηθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξής της να επιταχυνθεί από 0,5% το 2024 σε 1,1% το 2025, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 1% και για τα δύο έτη προηγουμένως, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή