Αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το εργατικό κόστος στις ΗΠΑ, σημάδι πώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν.

Ο δείκτης κόστους απασχόλησης (ECI), ο οποίος μετρά τους μισθούς και τις παροχές των εργαζομένων, αυξήθηκε κατά 1,2% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η εκτίμηση του Dow Jones ήταν ότι θα διαμορφωθεί στο 1%.

Eurostat: Κατά 0,4% αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο

Τα στοιχεία ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι οι 11 αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed δεν έχουν τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και την εκτίμηση ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει υψηλά το κόστος δανεισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Fed παρακολουθεί τον δείκτη ECI ως ένα σημαντικό μέτρο των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια άρχισε τη διήμερη συνεδρίασή της σήμερα. Οι αγορές αναμένουν ότι η FOMC θα διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας από το τρέχον εύρος 5,25%-5,5%.

Μετά την ανακοίνωση του δείκτη ECI, οι έμποροι άλλαξαν τις προοπτικές τους για την πρώτη περικοπή που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, μετακινώντας τις πιθανότητες σε περίπου ένα κέρμα, σύμφωνα με το μέτρο FedWatch της CME Group για την τιμολόγηση των προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds. Η τεκμαρτή πιθανότητα να μην υπάρξουν περικοπές φέτος αυξήθηκε επίσης σε περίπου 23%, αφού ήταν κοντά στο μηδέν μόλις πριν από ένα μήνα.

Σε ετήσια βάση, το κόστος αποζημίωσης των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 4,2%, εξακολουθώντας να βρίσκεται πάνω από ένα επίπεδο που η Fed θεωρεί ότι συνάδει με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, αν και μειωμένο από το 4,8% πριν από ένα χρόνο. Οι μισθοί και τα ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 4,4%, ενώ το κόστος των παροχών αυξήθηκε κατά 3,7%.

Οι εργαζόμενοι στην πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση είδαν το κόστος των αποζημιώσεών τους να αυξάνεται κατά 4,8%, μόλις λίγο χαμηλότερα από την ίδια περίοδο το 2023. Η μεγαλύτερη αύξηση πιθανότατα αποδίδεται στο υψηλό επίπεδο της ομάδας αυτής που ανήκει σε συνδικάτα, τα οποία είδαν το κόστος αποζημίωσης να αυξάνεται κατά 5,3%, έναντι μόλις 3,9% αύξησης για τους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή