«Πρωταθλητές» Ευρώπης αναδεικνύονται άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, καθώς τo 11,6% αναγκάστηκε το 2023 να κάνει πολλές υπερωρίες – πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα – όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Πίσω από την Ελλάδα έπονται η Κύπρος όπου υπερωριακά εργάζεται το 10,4% των εργαζόμενων και η Γαλλία με το 10,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζόμενων που κάνουν υπερωρίες είναι η Βουλγαρία (0,4%) και οι βαλτικές χώρες, Λιθουανία και Λετονία (και οι δύο από 1,1%).

Υψηλότερο είναι και το ποσοστό αυτοαπασχολουμένων που εργάστηκε πάνω από 49 ώρες εβδομαδιαίως (29,3% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων) σε σύγκριση με τους μισθωτούς (3,6% του συνόλου των εργαζομένων).

Οι υπερωρίες ήταν συχνότερες μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (27,5% όλων των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία) και τους διευθυντές (21,9%). Όλες οι άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως ορίζονται από τη διεθνή τυπική ταξινόμηση επαγγελμάτων (ISCO) ήταν κατά μέσο όρο στο 7,3%.

Mέσος όρος οι 41 ώρες εργασίας

Με 41 ώρες εργασίας την εβδομάδα κατά μέσο όρο, οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε το περασμένο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, σε μια συνηθισμένη εβδομάδα, οι ώρες εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών ήταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία