Στην υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συμμετέχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, ο ίδιος βρίσκεται ήδη στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για το 2024 που πραγματοποιείται στις 2 και 3 Μαΐου.

Στα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο περιλαμβάνονται η επίτευξη βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων, η οικονομική ανθεκτικότητα, η αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων (κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα, ρύπανση) και οι προκλήσεις που αναδύονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Χατζηδάκης για 30ετές ομόλογο: «Ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία»

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΟΣΑ και ομολόγους του υπουργούς.

Οι προβλέψεις

Ανάπτυξη 2% και 2,5% προβλέπει για φέτος  ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε πριν δύο ημέρες στην ΕΕ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βλέπει ανάπτυξη φέτος στο 2,5% και 2,6% του χρόνου.

Συμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης μαζί με την αύξηση των πραγματικών μισθών αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση ,η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος από 1,9% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επίσης όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Μικρότερο καλάθι από το ΥΠΕΘΟ κρατάει ο ΟΟΣΑ και για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8% από το 2,1% που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Σταθερότητας. Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσει τα έσοδα, σύμφωνα και με την έκθεση, γεγονός που όπως λένε και πηγές του ΥΠΕΘΟ, φαίνεται ήδη από την υπέρβαση των εσόδων κατά 500 εκατ  στον φόρο των νομικών προσώπων. Χαμηλότερες είναι οι προβλέψεις και για το δημόσιο χρέος το οποίο αναμένεται να μειωθεί από 161% του ΑΕΠ το 2023 σε 151% έως το 2025 με το ΥΠΕΘΟ να έχει θέσει τον πήχη του χρέους για το 2025 στο 146,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Burnout εργαζομένων: Φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία
Οικονομία |

Burnout εργαζομένων και φουλ οι μηχανές για 6ημερη εργασία – Η Ελλάδα αλλάζει πίστα και παίζει με τη «φωτιά»

Ενώ στην Ευρώπη συζητούν το μοντέλο της τετραήμερης εργασία με τις ίδιες απολαβές, στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου αλλάζουμε level με την κυβέρνηση να νομοθετεί την εξαήμερη εργασία