Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki υποστήριξε την Παρασκευή νομισματικές παρεμβάσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας του εάν το γιεν κινηθεί προς απότομες κατευθύνσεις και αρχίσει να επηρεάζει νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σελήνη: HΠΑ και Ιαπωνία ρίχνουν την Ευρώπη… από το «διαστημόπλοιο»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ετήσια συνάντηση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης στην Τιφλίδα της Γεωργίας, είπε ότι ήταν επιθυμητό οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να κινούνται σταθερά.

«Όταν υπάρχει υπερβολική κίνηση, μπορεί να είναι απαραίτητο να εξομαλυνθεί», δήλωσε στον Dan Murphy του CNBC.

Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν τα τρέχοντα επίπεδα για το γιεν ήταν κατάλληλα. Επίσης, δεν σχολίασε εάν το υπουργείο του είχε παρέμβει πρόσφατα στην αγορά συναλλάγματος, εν μέσω έντονης κερδοσκοπίας.

Την Τετάρτη, το νόμισμα ενισχύθηκε περισσότερο από 2% για να διαπραγματευτεί κοντά στο 153 έναντι του δολαρίου, η οποία είναι πιθανό να προκλήθηκε από παρέμβαση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές της αγοράς. Οι ιαπωνικές αρχές δεν έχουν ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση που να επιβεβαιώνει τον ρόλο τους στη στήριξη του νομίσματος.

«Η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει εάν έχει παρέμβει ή όχι, αλλά δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αμφιβολίες», δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Nicholas Smith, στρατηγικός αναλυτής της CLSA για την Ιαπωνία.

Ένα αδύναμο γιεν έναντι του δολαρίου μπορεί να βλάψει την οικονομία αυξάνοντας το κόστος εισαγωγών και τα λόγια της Suzuki την Παρασκευή είναι περισσότερο επιβεβαίωση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Το γιεν διαπραγματευόταν στα 152,85 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή το βράδυ ώρα Ασίας. Τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τις πολιτικές τους, η Ιαπωνία έχει διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή στρατηγική της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή