Το γιεν Ιαπωνίας αποδυναμώθηκε σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 34 χρόνια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τη Δευτέρα, μόνο για να ανακάμψει και πιθανότατα να σημειώσει την καλύτερη εβδομάδα του σε περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με το CNBC.

Ιαπωνία: Παρεμβάσεις στο γιεν προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών

Το γεν άγγιξε τα 160,03 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από το 1990, αλλά ενισχύθηκε στα 156 επίπεδα αργότερα την ίδια ημέρα εν μέσω εικασιών για παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών.

Την Τετάρτη, το νόμισμα ενισχύθηκε περισσότερο από 2% για να διαπραγματευτεί κοντά στο 153 έναντι του δολαρίου, το οποίο είναι επίσης πιθανό να προκλήθηκε από παρέμβαση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές της αγοράς.

Οι ιαπωνικές αρχές δεν έχουν ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση που να επιβεβαιώνει τον ρόλο τους στη στήριξη του νομίσματος.

«Η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει εάν έχει παρέμβει ή όχι, αλλά δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αμφιβολίες», δήλωσε στο CNBC ο Nicholas Smith, στρατηγικός αναλυτής της CLSA για την Ιαπωνία.

Το γιεν διαπραγματεύεται τώρα στα 152,90 έναντι του δολαρίου.

Περαιτέρω παρέμβαση σκέφτεται η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η BOJ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της στο 0%-0,1% στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 26 Απριλίου. Ο κυβερνήτης της BOJ Kazuo Ueda αναγνώρισε τις ασταθείς κινήσεις του γιεν σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την ίδια ημέρα. Ενώ καθησύχασε τις αγορές ότι οι αρχές παρακολουθούν, δεν τόνισε τα πραγματικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της αστάθειας.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι οι ιαπωνικές αρχές θα παρέμβουν περαιτέρω για να στηρίξουν το νόμισμα.

«Νομίζω ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα θα αναγκαστεί να συνεχίσει να παρεμβαίνει», δήλωσε στο CNBC ο Edward Yardeni, πρόεδρος και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Yardeni Research. «Και νομίζω ότι αυτό παραμένει λίγο πολύ ένα πρόβλημα για την Ιαπωνία, αντί να έχει σημαντικές παγκόσμιες συνέπειες».

Η HSBC δήλωσε ότι η αδυναμία του γιεν διαδραματίζει βασικό ρόλο στην «αναδιάρθρωση» της οικονομίας, ένας στόχος που η BOJ αναμένει να επιτύχει φέτος.

«Μετά από χρόνια και χρόνια απώλειας ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγείς αισθάνονται επιτέλους την άνοδο από την επανευθυγράμμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Και, θα μπορούσε κανείς να υποψιαστεί, μια ακόμη ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία, και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστεί, για να μετατρέψει την άνοδο σε μια διαρκή αναγέννηση της μεταποίησης», έγραψε ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ασία.

Ο Neumann δήλωσε ότι το ασθενέστερο γιεν ενισχύει τον τομέα των υπηρεσιών στην Ιαπωνία, μέσω του τουρισμού, και με τη σειρά του συμβάλλει στην αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

«Ένα ασθενέστερο γιεν, με άλλα λόγια, δεν είναι εντελώς ανεπιθύμητο, εφόσον η πτώση είναι ομαλή. Επομένως, μην περιμένετε από την BOJ να βιαστεί σε επιθετική σύσφιξη μόνο και μόνο επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ασταθής», πρόσθεσε ο Neumann.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή