Στις αρχές του 2024, διαπιστώθηκε ότι η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου έχει χάσει το 25% των εταιρειών της τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg. Την Παρασκευή, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace έγινε η τελευταία επιχείρηση που αποχώρησε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφού αποκάλυψε μια συμφωνία 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγοράς από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Thoma Bravo.

Η προσφορά για 620 πένες ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 20% στη τιμή κλεισίματος της μετοχής της Πέμπτης (25 Απριλίου) και σηματοδοτεί την αναζωπύρωση των σχέσεων της εταιρείας με την Thoma Bravo με την οποία είχε προηγουμένως ξεκινήσει άτυπες συνομιλίες εξαγοράς το 2022, που τότε δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την Evening Standard.

Χρηματιστήριο του Λονδίνου: Συρρικνώθηκε κατά 25% την τελευταία δεκαετία

Η Darktrace με έδρα το Κέιμπριτζ, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά στο LSE το 2021, επέκρινε την Δευτέρα τη θλιβερή κατάσταση των δημοσίων αγορών του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενη ότι τα οικονομικά της επιτεύγματα «δεν είχαν αντικατοπτριστεί αναλόγως στην αποτίμησή της» με τις μετοχές της να υποτιμώνται σταθερά σε σχέση με ανταγωνιστές στις ΗΠΑ.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Darktrace αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς και αβεβαιότητα ως προς το χρονοδιάγραμμα και την παράδοση των αποδόσεων των μετόχων στη δημόσια αγορά», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ταχύτερη επέκταση στο εξωτερικό

Η Darktrace είπε ότι η συμφωνία με την Thoma Bravo θα της επιτρέψει να επεκταθεί πιο γρήγορα στις αγορές του εξωτερικού.

Η CEO Πόπι Γκούσταφσον δήλωσε: «Αυτή η προτεινόμενη προσφορά αντιπροσωπεύει το επόμενο στάδιο στο ταξίδι ανάπτυξής μας και είμαι ενθουσιασμένη από τις πολλές ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

«Η τεχνολογία μας δεν ήταν ποτέ πιο σχετική σε έναν κόσμο που απειλείται όλο και περισσότερο από κυβερνοεπιθέσεις που τροφοδοτούνται από AI. Μπροστά σε αυτό, επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, εισερχόμαστε σε νέες αγορές και επικεντρωνόμαστε στην παράδοση για τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους συναδέλφους μας».

Η Thoma Bravo είπε ότι η συμφωνία «αντιπροσωπεύει μια ελκυστική ευκαιρία να αυξήσει την έκθεσή της στη μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά κυβερνοασφάλειας και να επενδύσει για να επιταχύνει τη συνεχή ανάπτυξη της Darktrace και να κλιμακώσει περαιτέρω την επιχείρηση παγκοσμίως».

Τέλος δεσμών με υπόδικο επενδυτή

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει επίσης μια ευκαιρία για την Darktrace να κόψει τους δεσμούς της με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Μάικ Λιντς, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει περίπου 170 εκατομμύρια λίρες από το μερίδιο του 4% στην επιχείρηση.

Η εταιρεία προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον Λιντς, έναν από τους πρώτους επενδυτές στην επιχείρηση, ο οποίος εκδόθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ καθώς ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για την εξαγορά από την Hewlett Packard [αντί] 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας λογισμικού του Autonomy το 2011. Ο Lynch έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία.

Εταιρείες αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων λιρών βρίσκονται στο δρόμο για έξοδο από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέχρι στιγμής φέτος, είτε με εξαγορά είτε μεταφέροντας την κύρια κατοικία για τις μετοχές τους στο εξωτερικό, και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν πολλές περισσότερες.

Έρευνα της Evening Standard και της επενδυτικής τράπεζας Peel Hunt δείχνει ότι εταιρείες αξίας άνω των 26 δισεκατομμυρίων λιρών έχουν ήδη συμφωνήσει να πωληθούν το 2024, σε άλλες εισηγμένες εταιρείες ή σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή