Τα σχέδια συγχώνευσής της με τη Hostmore, τον μεγαλύτερο δικαιοδόχο των εστιατορίων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η TGI Fridays. Εάν η συμφωνία πραγματοποιηθεί, η Hostmore θα αποκτήσει την αλυσίδα έναντι 220 εκατομμυρίων δολαρίων (177 εκατομμυρίων λιρών).

Η προτεινόμενη εξαγορά θα δώσει στους μετόχους της Hostmore το 36% της εταιρείας. Οι μέτοχοι της TGI Fridays θα κατέχουν το 64%. Και η νέα εταιρεία, TGI Fridays Plc, θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με τον κωδικό TGIF.

Fast food: Γιατί οι αλυσίδες βλέπουν την πλάτη καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος

Ο Stephen Welker, πρόεδρος της Hostmore, αποκάλεσε τη συγχώνευση «φυσικό ταίριασμα» σε δήλωσή του σχετικά με την πρόταση. «Η Hostmore έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εκτέλεση της στρατηγικής εξυγίανσης της κατά το προηγούμενο έτος, μειώνοντας το κόστος, αναθεωρώντας την πολιτική κατανομής κεφαλαίου ώστε να επικεντρωθούμε στην αποπληρωμή του χρέους και στη διανομή στους μετόχους, και επιδιώκοντας πρωτοβουλίες οργανικής ανάπτυξης υψηλής απόδοσης», δήλωσε σχετικά στο Fast Company ο Welker.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια συναρπαστική στιγμή για το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της TGI Fridays, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε τη στρατηγική μας για την αναζωογόνηση της μάρκας», δήλωσε ο πρόεδρος της TGI Fridays Rohit Manocha. «Η συνένωση της TGI Fridays με τον κορυφαίο συνεργάτη μας σε επίπεδο franchisee, τη Hostmore, στη μεγαλύτερη διεθνή αγορά μας, το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μια συναρπαστική και άκρως συμπληρωματική στρατηγική λογική».

Το ιδανικό… ραντεβού

Το πρώτο εστιατόριο Fridays άνοιξε στις 15 Μαρτίου 1965, στην First Avenue και 63rd Street στη Νέα Υόρκη, από τον Alan Stillman, έναν πωλητή αρωμάτων, ο οποίος αναζητούσε τρόπους να γνωρίσει τις ανύπαντρες «αεροσυνοδούς» που ζούσαν στη γειτονιά του.

Το όνομα της αλυσίδας προέρχεται από την αρχαία αγγλική λέξη frīġedæġ, που σημαίνει «η ημέρα της Frig», αποτέλεσμα μιας παλιάς σύμβασης που συνέδεε τη σκανδιναβική θεά Frigg με τη ρωμαϊκή θεά Αφροδίτη, με την οποία η ημέρα συνδέεται σε πολλούς πολιτισμούς.

Η Fridays δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 50 χρόνια, με σχεδόν 600 εστιατόρια σε 44 χώρες. Ωστόσο, η αλυσίδα έχει δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια. Τον Αύγουστο, η Fridays προήγαγε τον Brandon Coleman III σε διευθύνοντα σύμβουλο. Αυτός παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον Οκτώβριο, πριν αναλάβει ο Weldon Spangler, μακροχρόνιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TGI Fridays.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, 36 υπολειτουργούντα εστιατόρια στις ΗΠΑ έκλεισαν τις πόρτες τους οριστικά. Παράλληλα, η μάρκα ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει οκτώ από τα εστιατόρια που ανήκαν προηγουμένως στην εταιρεία στα βορειοανατολικά στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Ray Blanchette.

Λάμπρο μέλλον

Ο Spangler χαρακτήρισε τα κλεισίματα ως μέρος της «πορείας μετασχηματισμού της εταιρείας για την αναζωογόνηση της μάρκας Fridays και την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι βλέπει «ένα λαμπρό μέλλον για την TGI Fridays».

Η αλυσίδα Fridays ανανέωσε επίσης το μενού του πέρυσι, προσθέτοντας στοιχεία όπως σούσι, νέες σαλάτες, ορεκτικά και προτάσεις χωρίς αλκοόλ από την Athletic Brewing Company, με ανταγωνιστικές τιμές.

Ενώ σίγουρα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο Fridays, τουλάχιστον οι οικονομικές εφαρμογές δεν αλλάζουν. Ομοίως, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας για τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες μάρκες θα παραμείνουν στο Ντάλας του Τέξας και ο Weldon Spangler θα παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Η TGIF Holdings LLC διαχειρίζεται την TGI Fridays, μία από τις πρώτες επιχειρήσεις casual-dining με που λάνσαραν τη λογική των προσφορών happy hour και αξιοποίησε τη φράση «Thank God It’s Friday». Η αλυσίδα ανήκει στην TriArtisan Capital Advisors. Η προτεινόμενη συμφωνία με τη Hostmore αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή