Aίρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές κρεμμυδιών η Τουρκία ενώ επιβάλει εξαγωγικό δασμό της τάξης του 40%, σύμφωνα με το Reuters.

Η απαγόρευση εξαγωγών από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα λαχανικών στον κόσμο επιβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στη συνέχεια παρατάθηκε τον Μάρτιο.

Iνδία: «Μέχρι νεωτέρας» η απαγόρευση εξαγωγής κρεμμυδιών

Οι αλλαγές πολιτικής έρχονται στη μέση της ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές της Ινδίας, στις οποίες ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει μια σπάνια τρίτη θητεία.

Οι περιοχές που παράγουν κρεμμύδια στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα δεν έχουν προσέλθει ακόμα στις κάλπες.

Κατά την άρση της απαγόρευσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια ελάχιστη τιμή εξαγωγής 550 $ ανά μετρικό τόνο για τις εξαγωγές.

«Για την λήψη της απόφασης έχει υπολογιστεί η εκτιμώμενη παραγωγή για το 2024 και η καλή προοπτική χαρίφ (καλοκαιριού) λόγω των άνω των κανονικών μουσώνων» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τα κρεμμύδια, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό των ινδικών τροφίμων και ένα πολιτικά ευαίσθητο προϊόν, καλλιεργούνται τρεις φορές το χρόνο, στους μουσώνες, στον χειμώνα και στο καλοκαίρι.

Η παραγωγή κρεμμυδιού της Ινδίας  το 2024 εκτιμάται ότι είναι 19,1 εκατομμύρια τόνοι, που είναι ένα «άνετο» επίπεδο για να επιτραπούν οι πωλήσεις στο εξωτερικό δεδομένου ότι η τοπική μηνιαία κατανάλωση είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι η Ινδία, η οποία έχει μικρότερους χρόνους αποστολής από ανταγωνιστές όπως η Κίνα ή η Αίγυπτος για πολλές αγορές, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών κρεμμυδιών από τις ασιατικές χώρες.

Η Ινδία εξήγαγε ρεκόρ 2,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων κρεμμυδιών στο τέλος του έτους στις 31 Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή